Volledig scherm
Drukte op busstation Heinenoord. © Qphoto

Bus rijdt vanaf februari bij file A29 over vluchtstrook

Vanaf maandag 3 februari rijdt de bus van Connexxion in de spits langs de files op de A29. Het vervoersbedrijf heeft van Rijkswaterstaat te horen gekregen dat de borden die dat mogelijk maken in de zesde week van dit kalenderjaar geplaatst worden.

,,Het heeft even geduurd, maar we weten nu dat het officieel zal gebeuren’', zegt woordvoerster Ariska Bouterse van Connexxion. Hoewel het vervoersbedrijf uit gaat van een ingang van 3 februari houdt het nog een slag om de arm. ,,Het plaatsen van de borden is namelijk nog mede afhankelijk van bijvoorbeeld het weer, zoals vorst. Daarom is er nog een ‘uitloop’ in de planning opgenomen tot 16 maart. Maar we gaan er vanuit dat we vanaf de week van 3 februari met de bussen over de vluchtstrook kunnen rijden.’'

Daarmee gaat een van de grootste wensen van ov-gebruikers uit de Hoeksche Waard in vervulling. Inwoners van het eiland die niet op het eiland werken en met de bus reizen vanaf hun aansluiting op onder meer het metronet in Rotterdam, hekelen de dagelijkse file uit de richting van knooppunt Vaanplein, bij Barendrecht tot aan de ingang van de Heinenoordtunnel. Bussen rijden daar tussen de personenauto’s, de vluchtstrook moet altijd worden vrijgehouden.

Proefrit

Tot nu. Want ook Rijkswaterstaat ziet in dat het ondoenlijk is voor Connexxion om in de dagelijkse file richting het zuiden aan te schuiven. Reizigers klagen al langere tijd over de vele extra minuten reistijd en dat ze hun aansluiting op busstation Heinenoord vaak missen. Een proefrit die vorig jaar gedaan werd op de vluchtstrook, toonde dat aan. ,,Daaruit is gebleken dat het op bepaalde momenten zinvol is als de bus op de vluchtstrook zal rijden’', zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Volgens Bouterse kan het laten rijden van de bus op de pechstrook langs de drukke snelweg reizigers richting de Hoeksche Waard al snel vijf tot tien minuten schelen. ,,De plek waar de bus nu langs de file mag rijden is het traject waar het vaak file staat’', zegt ze. ,, Uiteraard is je tijdswinst van reizigers afhankelijk van de file die dag. Maar je kunt als reiziger in ieder geval met de bus deze files voorbij rijden.‘’

  1. Waterschapsbelasting valt hoger uit dan afgelopen jaren

    Water­schaps­be­las­ting valt hoger uit dan afgelopen jaren

    De belastingenvelop van waterschap Hollandse Delta valt binnenkort in de brievenbus bij inwoners van de Hoeksche Waard. De rekening die daarop vermeld staat is hoger dan de afgelopen jaren, meldt heemraad Piet Kome (financiën). ,,Er is extra geld nodig om al het werk in 2020 te kunnen doen'', zegt hij, doelend op onder meer dijkversterkingen en het aanleggen van natuurlijke oevers in onder meer Piershil, Goudswaard en Strijen.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen