Volledig scherm
De Bommel bij de opening in 2014. © Milan Rinck

De Bommel dreigt met vertrek uit Strijen om zondagsrust

Als de zondagsopening van winkels niet toegestaan wordt in de Hoeksche Waard, dan zou meubelzaak De Bommel wel eens het distributiecentrum vanuit Strijen naar een andere locatie kunnen verplaatsen.

Dat beweert Wil Winkelman, voormalig eigenaar van wooncentrum de Winckelaer, dat de voorloper was van De Bommel. Winkelman komt met die uitspraak in vervolg op een open brief die hij het Strijense gemeentebestuur heeft gestuurd. Daarin reclameert de gewezen wooncentrumdirecteur tegen het feit dat Strijen - ondanks de vorming van één gemeente Hoeksche Waard per 1 januari 2019 - toch al de winkelopenstellingstijden voor 2019 heeft vastgelegd.

Uniek moment

,,Wethouder Wilko van Tilborg zei onlangs: 'Het is altijd goed om het te laten weten als je het met bepaalde zaken niet eens bent'. Daarom ben ik in de pen geklommen. Dit is 'regeren over het graf'. Waarom wordt dit unieke moment van samengaan niet aangegrepen om de winkelopenstelling in Strijen én de rest van de Hoeksche Waard voor altijd goed op te lossen?"

Winkelman wijst erop dat 70 procent van de middenstand in Nederland op zondag geopend is. In de Hoeksche Waard blijkt dat een heikel onderwerp: alleen kampeerzaak Campolife in Heinenoord houdt koopzondagen. Pogingen van Cees van der Poel, voormalig supermarkteigenaar in 's-Gravendeel, om enkele jaren geleden zondagopenstelling af te dwingen bij de gemeente Binnenmaas, liepen tot frustratie van de ondernemer op niets uit.

Quote

Geef winkeliers en onderne­mers zelf de vrijheid of zij op zondag klanten willen ontvangen

Wil Winkelman

Winkelman draagt in zijn brief een oplossing aan, waarbij hij niet pleit voor een algemene openstelling op zondag. ,,Geef winkeliers en ondernemers zelf de vrijheid of zij op zondag klanten willen ontvangen. In Strijen is nu het scheve beeld ontstaan dat een wooncentrum als De Bommel niet open mag, maar er op De Kaai op zondagmiddag wel volop gebruik wordt gemaakt van de horeca. Dat is krom. Sluit dan het hele dorp af.''

Winkelman, die nog steeds betrokken is bij De Bommel, waarschuwt dat het uitblijven van goede regulering van de winkeltijden wel eens gevolgen kan hebben. ,,Negen van de tien vestigingen van De Bommel zijn op zondag geopend, alleen die in Strijen - waar het hoofdkantoor gevestigd is - niet. Ik weet dat de eigenaren nadenken over verplaatsing van het distributiecentrum buiten de Hoeksche Waard vanwege de zondagopeningsdiscussie. Dat zou eeuwig zonde zijn.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen