Volledig scherm
Leen van Kampen van kartbaan Strijen © Victor van Breukelen

De kartbaan in Strijen kan nu al niet meer stuk

Een nieuw seizoen in een nieuwe kantine: het kartseizoen is nog jong, maar kan nu al niet meer stuk voor de rijders van de kartbaan in Strijen. En dan moeten de jeugdlessen nog beginnen, vertelt Leen van Kampen van de kartbaan.

Jeugdlessen?

,,Ja, we beginnen zondag met een minicursus karten. De kinderen leren de spelregels en het belangrijkste: dat ze moeten luisteren naar de scheidsrechters.”

Want?

,,Het gaat best hard op die karts en veiligheid is erg belangrijk. Gevaarlijke situaties moeten we vermijden. Dat lukt niet als iedereen als een gek gaat rondvliegen. De spelregels zijn het begin van alles.”

Komt de jeugd op zondag voor een kartles z'n bed uit?

,,Zeker weten! Kinderen vanaf 6 jaar mogen meedoen. We verduidelijken gelijk ook de regels naar ouders. We verhuren hier geen karts, kinderen nemen die zelf mee. We vertellen aan welke eisen de karts moeten voldoen. Ook moeten de kinderen veiligheidskleding en goede helmen dragen.”

Er komt nogal wat bij kijken.

,,Dat is met alles. Bij tennis moet je ook een goed racket en goede schoenen hebben. Er is een levendige doorgeefhandel. En je kunt het zo gek maken als je wilt: een glimmend pak of bepaald merk bepaalt niet de snelheid.”

En hoe is het met de nieuwe kantine?

,,Goed. Die is al in gebruik. We leggen nog wel met een groep vrijwilligers de laatste hand binnen. Maar dat gaat alleen nog om wat verfwerk en de laatste gebruikelijke werkzaamheden die je ook tegenkomt bij het opknappen van een huis.”

En daarna?

,,Kunnen we weer zeker minimaal dertig jaar vooruit. We zullen natuurlijk wel met de tijd meegaan. Het loopt hier allemaal als een trein of eigenlijk: als een kart.”

  1. Powerlifter Tim de Vré (25) squat met gewichten van 260 kilo en wil nog zwaarder
    PREMIUM

    Powerlif­ter Tim de Vré (25) squat met gewichten van 260 kilo en wil nog zwaarder

    Powerliften is in Nederland geen sport die veel bekendheid geniet bij het grote publiek. Tim de Vré (25), opgegroeid in Puttershoek en sinds kort wonend in Strijen, behoort in zijn gewichtsklasse tot de Nederlandse top. Afgelopen maand vertegenwoordigde hij de Hoeksche Waard op het Nederlands kampioenschap in Tilburg. In de klasse tot 120 kilogram evenaarde de krachtsporter zijn persoonlijke records zowel met squatten (260 kilo), bench press (200 kilo) en deadliften (280 kilo). Zijn totaalscore van 740 kilo was goed voor een vierde plek.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard