Volledig scherm
Peter van 't Wout bij zijn schip De Zeeland, waar je sinds kort ook kunt trouwen. © VICTOR VAN BREUKELEN

'De Zeeland' van Peter van 't Wout is sinds kort officiële trouwlocatie

Peter van 't Wout uit Puttershoek beheert sinds 2015 een heel bijzonder zeilcharterschip: 'de Zeeland'. Het is een van de weinige schepen in Nederland die volledig rolstoel toegankelijk is. De Zeeland vaart bijvoorbeeld voor de Zonnebloem, Zorgwaard en andere zorginstanties, maar is óók een opvallende trouwlocatie in de Hoeksche Waard.

Achttien maanden lang werd er hard gewerkt aan De Zeeland. Van 't Wout: ,,Er zit een ruime salon, een overdekt terras en Engelse Pub in en we zijn tegenwoordig een officiële trouwlocatie in de Hoeksche Waard. Ik wist precies hoe ik het wilde hebben, het is alleen nog mooier geworden en functioneert nog beter dan ik dacht. "

En die trouwlocatie is dus ook rolstoelvriendelijk. Niet in de laatste plaats om de eigenaar zelf, die in een rolstoel zit. Dat komt door een dwarslaesie die hij op zijn 23ste opliep in Taiwan. ,,Ik was in die tijd diepzeeduiker en we waren aan een wrak aan het werk. Ik kreeg toen de caissonziekte: het gevolg van werken onder grote druk. Mijn lichaam liep schade op en sindsdien ben ik rolstoelgebonden. Het contrast tussen voor en na het ongeluk was ontzettend groot. Maar ik ben vrij impulsief en ben niet stil blijven zitten."

Quote

Ik kreeg toen de caisson­ziek­te: het gevolg van werken onder grote druk

Peter van 't Wout

Zenuwachtig

,,Ik merkte dat zeker in de jaren 80 zoveel gelegenheden niet toegankelijk waren voor mensen met een beperking. Mensen hebben er soms geen erg in dat ze twee trappen op gaan om ergens te komen omdat ze daar niet bij na hoeven denken. Ik begrijp wat er in mensen omgaat. Dat ze zenuwachtig kunnen zijn: is waar ik heen ga daadwerkelijk toegankelijk voor mij? Die combinatie van kennis van schepen en ervaring met toegankelijkheid gebruik ik nu ook.’’

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen