Volledig scherm
Er is nog hoop voor Esther en Marcel Quartel, eigenaren van de Mariënhof. © Qphoto

Deur voor redding oudste boerderij Hoeksche Waard staat op een kier

De deur voor de redding van de oudste boerderij van de Hoeksche Waard staat weer op een kier. Een aanjager voor het herbestemmen van monumenten van de provincie Zuid-Holland gaat onderzoeken of het plan haalbaar is om het dichtbij gelegen fourageerbedrijf Blijdorp naar de Mariënhof in Westmaas te verplaatsen. Dat bleek vanavond tijdens de commissievergadering in Binnenmaas.

Het college van Binnenmaas wees eerder het plan van de eigenaren van de Mariënhof resoluut af. Marcel en Esther Quartel sloten een overeenkomst met Adriaan Blijdorp om het bedrijf na zijn pensioen over te nemen en naar de Mariënhof te verplaatsen. Daarmee zouden er, in combinatie met het al bestaande vlees- en veebedrijf Weiderund, voldoende mogelijkheden ontstaan om de ingrijpende renovatie van het Rijksmonument te bekostigen. Zonder die renovatie dreigt de Mariënhof binnen een aantal jaar een ruïne te worden.

Ongenoegen

Quote

Ik hoop maar dat gemeente en provincie niet op elkaar gaan wachten

Esther Quartel

Tot verbazing en ongenoegen van de familie Quartel hield het college vast aan de regels dat zich in het buitengebied geen detailhandel mag vestigen. ChristenUnie en SGP in Binnenmaas namen daar geen genoegen mee en zetten het onderwerp gisteravond op de agenda van de raadscommissie. Hoek deed, in een bomvolle raadszaal, een klemmend beroep om de afwijzing te heroverwegen. ,,Wat weegt zwaarder: het behoud van cultureel historisch erfgoed of de angst dat zich een supermarkt vestigt in een leegstaande schuur?’’, stelde hij een retorische vraag. Hij kreeg bijval van de meeste andere partijen.

Willy Spaan van de Stichting Landelijk Erfgoed Hoeksche Waard liet weten dat er wel degelijk een provinciale regel is die het mogelijk maakt om leegstaande boerderijen een andere bestemming te geven. Ook dat zette de raadsleden aan het denken.

PVV

De PVV stelde woensdagavond vragen in Provinciale Staten over de Mariënhof. Uit de antwoorden van gedeputeerde Adri Bom-Lemstra bleek dat wat de provincie betreft verder moet worden bekeken wat er mogelijk is. Wethouder Henk van Etten liet weten dat hij inmiddels benaderd is door een provinciale aanjager voor het herbestemmen van monumenten.

Esther Quartel benadrukte wel dat er snel uitsluitsel moet komen. ,,Blijdorp moet begin 2019 verkassen’’, zei ze. ,,Ik hoop dus maar dat gemeente en provincie niet op elkaar gaan wachten.’’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen