Volledig scherm
Anke Lanser-Weber (56) uit Puttershoek is vandaag benoemd tot Ridder van Oranje-Nassau voor haar verdiensten in de Hoeksche Waard. © DIJKSTRA, ROEL

Deze 27 Hoeksche Waarders kregen vandaag een lintje opgespeld

Zevenentwintig inwoners uit elf verschillende dorpen zijn vandaag onderscheiden voor hun verdiensten voor de Hoeksche Waard. Namens de Koning benoemde burgemeester Govert Veldhuijzen drie van hen in Partycentrum Alcazar in Puttershoek tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de vierentwintig anderen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De drie Ridders van Oranje-Nassau

Begonnen bij de RET als bankwerker en elektricien, opgeklommen tot coördinator meldpunt integriteit bij het Rotterdamse vervoersbedrijf waar Martin Honders (71) uit Heinenoord op moest treden als intermediair tussen de directie, de politie, de inlichtingendienst en particuliere rechercheursbureau’s. Maar stilzitten was geen. In 2006 werd Honders wethouder bij de voormalige gemeente Cromstrijen, daarna in het vroegere Korendijk. Ook was hij vanaf 1972 raadslid en later wethouder bij de Rotterdamse deelgemeente Charlois en deed verzette hij voor zijn Partij van de Arbeid zowel landelijk als in de Hoeksche Waard bergen werk. In 1984 kreeg Honders van de Gemeente Rotterdam al de Wolfert van Borselenpenning uitgereikt voor zijn vele vrijwilligerswerk. 

De tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Ridder Martin Honders (71) uit Heinenoord staat in het midden. © DIJKSTRA, ROEL

Een bijzondere en bewonderenswaardige vrijwilliger. Dat is Anke Lanser-Weber (56) uit Puttershoek. Tot 1993 was ze verpleegkundige, maar vanwege de erfelijke spierziekte FSHD waaraan ze lijdt moest ze haar functie neerleggen. Ze besloot zich voor lotgenoten in te zetten bij de Vereniging Spierziekten Nederland in Baarn waar ze onder meer contactpersoon is voor leden met FSHD in de regio Zuid-Holland. 

Lanser-Weber heeft daarnaast bijgedragen aan onder andere het opstellen van een onderzoeksagenda vanuit patiëntenperspectief, het uitbrengen van een bedrijfsartsenbrochure, het up-to-date houden van het FSHD-gedeelte van de website, het samenstellen van de patiënten-nieuwsbrief en het bieden van individuele ondersteuning aan leden bij bijvoorbeeld trajecten van arbeidsongeschiktheid en de aanvraag van hulpmiddelen. Taken waar de Puttershoekse al snel 25 uur per week mee bezig is. Sinds 13 jaar is ze ook nog vrijwilliger bij de FSHD Stichting in Wassenaar, een stichting met als als doel het werven van fondsen om het wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van de zeldzame spierziekte te financieren. Bij het Prinses Beatrix Spierfonds stond ze aan de wieg van een campagne die inmiddels ruim 125.000 euro heeft opgeleverd voor wetenschappelijk onderzoek.

Bijna 55 jaar geleden begon Hugo Tijsmans (74) uit Nieuw-Beijerland als wedstrijdsecretaris bij Atletiekvereniging De Trekvogels. Het was het begin van een lange carrière in de atletieksport. Tijsmans was onder meer voorzitter van het Districtsbestuur en werd regelmatig afgevaardigd naar de Nederlandse Atletiekunie die hij hielp over te gaan naar één grote organisatie zonder de ‘oude’ districten. Daarnaast leidde hij zo’n 4000 juryleden op.  

Onderstaande mensen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

’s-Gravendeel

Als er iemand alles van koeien en melk weet, dan is het Jan van der Beek (66) uit ’s-Gravendeel wel. Die kennis deed hij op tijdens zijn werk bij FrieslandCampina, waar hij meewerkte aan het gedenkboek ‘Een zee aan melk en emoties’, waarin de de fabriek in Maasdam tussen 1932 en 2004 beschreven wordt. Momenteel is hij actief bij de Christelijke Gereformeerde Ichtuskerk in zijn woonplaats.

Heinenoord

Quote

U vroeg hem aan voor een ander maar krijgt er nu zelf één

burgemeester Govert Veldhuijzen

Vijf jaar lang moest de bijna 52-jaar oude Badmintonvereniging De Tunnel in Heinenoord het zonder haar stellen, maar inmiddels is Arda Eijsvogel-Van Saaze (74) niet meer weg te denken uit het bestuur. Behalve de sport, zet de Heinenoordse zich ook in voor De Zonnebloem, is ze al 20 jaar vrijwillig actief bij Zorgwaard en zamelt ze kleding in voor arme mensen in Roemenië.

,,Tja, Fred van der Sluijs. U vroeg hem aan voor een ander maar krijgt er nu zelf één’’, lacht burgemeester Govert Veldhuijzen als hij de 69-jarige Heinenoorder naar voren roept. Zijn vrijwilligerswerk bij de Open Hof-kerk in Oud-Beijerland is niet onopgemerkt gebleven. Net als de bijna 20 jaar die hij actief was in het CDA-bestuur van het CDA in de gemeente Binnenmaas.

Maasdam

Woonstichting De Maashoek, OBS De Brug, de Speelweek, Oranjevereniging Prinses Irene, Tafeltje Dekje en Stichting Duyvesteyn. Het cv van Maasdammer Harry Hattink (66) is riant gevuld. ,,Ik denk dat alle inwoners van Maasdam u dankbaar zijn’’, aldus burgemeester Govert Veldhuijzen.

Mijnsheerenland

Alle vijfhonderd leden van de Protestantse Gemeente Mijnsheerenland zijn in de ledenadministratie van de 71-jarige Jan Jongeneel gepasseerd. Maar ook als scriba in de kerkenraad en redactielid van het kerkblad kent de Mijnsheerenlander bijna iedereen bij naam.

,,Zonder u zou de prachtige Laurentiuskerk in Mijnsheerenland er heel anders uitzien’’, zegt Govert Veldhuijzen tegen Dick van Steensel (73). Hij is niet alleen aanspreekpunt voor rouw- en trouwdiensten, maar de voormalig koster staat ook vooral bij schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden.

Numansdorp

Pleisters nodig? Roep Diet van Schaick-Weltevrede (73) uit Numansdorp maar! Al vanaf 1977 is ze vrijwilliger bij de EHBO-vereniging in haar woonplaats en sinds 1983 zit ze bij het Rode Kruis. Steevast staat ze langs de lijn bij het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi.

Is Diet ziek, dan springt de 61-jarige Rob de Jongste in de bres bij een ongeluk. Sinds 1978 is hij betrokken bij de EHBO-vereniging in Numansdorp, waar hij in de jaren ’80 grote oefeningen op touw zette om de EHBO’ers te trainen. De Jongste was ook jarenlang bestuurslid bij het Rode Kruis op het eiland en coördineert hij de evenementenhulp.

Rina Korbijn-Bons (65) maakte gisteren het EHBO-drietal uit Numansdorp compleet. Net als haar collega’s is ze al sinds de jaren ’70 betrokken bij de vereniging en helpt ze vanaf 1982 het Rode Kruis.

Met afstand de jongste decoranda in Alcazar was gisterochtend de 47-jarige Sandra de Clerck-Vermaas uit Numansdorp. ,,Ik ben stiekem erg trots op u dat u zich op deze leeftijd al zo veel jaren en uren inzet voor de samenleving’’, aldus burgemeester Govert Veldhuijzen. Behalve haar werk op basisschool De Bron, helpt ze als organisator van de verkeersbrigadiers ook al sinds 2005 kinderen veilig oversteken.

Oud-Beijerland

,,Ik vrees dat De Keukenhof op een andere dag gepland moet worden’’, zegt Govert Veldhuijzen tegen Tiny van Waardenburg-Koolhaas (78) uit Oud-Beijerland. De verzorgster in Open Waard en De Gravin werd met een smoes naar Alcazar gelokt omdat daar de entreetickets voor De Keukenhof zouden liggen.

Nestor onder de decorandi van 2019 is de 85-jarige Herman Koffijberg uit Oud-Beijerland. Hem alleen bestempelen als technicus van de Open Hof-kerk, doet hem te kort. Want ook was hij ouderling, gastheer en manusje-van-alles.

De fusie van twee geloofsgemeenschappen, waarbij onder meer een kerkgebouw moest worden verkocht, was ‘een hele klus’ voor Marien Heij (63) uit Oud-Beijerland. Het was een van zijn vele taken binnen De Open Hof-kerk in zijn woonplaats. Sinds 2012 besteedt hij ook nog tien uur per week aan ‘zijn’ Interkerkelijk Koor Keruchma.

Puttershoek

Ruim 49 jaar vrijwilligerswerk bij de kerk in Mijnsheerenland heeft Marian Kleijwegt-Vogelaar (69) al in haar benen. En daarnaast zag ze ruimte om in haar gezin met al zes kinderen nog Sem twee jaar lang op te vangen nadat zijn pleegmoeder was overleden.

Corrie Goos (71) is al 22 jaar een bekend gezicht in verzorgingstehuis ’t Huys te Hoecke in Puttershoek. Ze is gastvrouw, helpt met schilderen, verleent palliatieve zorg en kookt. Dat doet ze ook tijdens de vakanties van Nivon Natuurvrienden, soms wel voor 80 personen.

Dat de Burgemeester van Bommelschool in Heinenoord nog bestaat, is te danken aan de inspanningen van oud VVD-raadslid Bram Kamp (67) uit Puttershoek. Het lage leerlingenaantal maakte hem strijdbaar voor de school waar hij vrijwilliger was. Ook zet Kamp zich in voor de molens en zorginstellingen in de Hoeksche Waard.

Strijen

Het geel-zwart van voetbalvereniging Strijen is onlosmakelijk verbonden met Riet van Antwerpen-Snel (70). Vanaf 1983 helpt ze mee in de kantine. Maar ook bij zangvereniging Kunstmin en bij De Hoge Weide staat ze in de keuken.

,,Het aantal uren is iets afgenomen. Verstandig, na 53 jaar.’’ Burgemeester Govert Veldhuijzen is zichtbaar onder de indruk van de vrijwillige carrière van Arie Geluk (84) uit Strijen bij de Hervormde Kerk in Mookhoek en Cillaarshoek, waar hij ruim 50 jaar het orgel bespeelde.

Strijen heeft geen geheimen meer voor Nico Moret (61), die er geboren en getogen is. Hij deed veel voor de kerk en bouwde zelf een muziekstudio om muziekavonden te organiseren voor jongeren.

Museum als tweede huis

Het echtpaar Chris (73) en Rika (72) van Ballegooijen uit Strijen krijgen allebei een lintje voor hun verdienste voor het cultuurbehoud in Strijen. Museum Het Land van Strijen is voor hen een tweede thuis. Vijftig uur per week is het echtpaar in het museum te vinden. Ze organiseren busreizen naar hun woonplaats en zorgen dat er jaarlijks zo'n 2500 bezoekers het museum betreden. 

De tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Het echtpaar Chris (73) en Rika (72) van Ballegooijen uit Strijen krijgen allebei een lintje voor hun verdienste voor het cultuurbehoud in Strijen. © DIJKSTRA, ROEL

Westmaas

Bij evenementen in Westmaas en Mijnsheerenland is Mieke Sassenburg-Wielaard (69) van de partij. Met 33 jaar ervaring bij de EHBO-vereniging in de dorpen is ze bijna onmisbaar.

Basisschool De Vlashoek, de IJsclub, Protestantse gemeente Nieuwland en Fanfare Orkest ‘Da Capo’ kunnen nog altijd rekenen op Jany de Jongh-van der Wulp (59) uit Westmaas. Vanaf 1979 is ze al belangeloos betrokken bij het reilen en zeilen in haar woonplaats.

Zuid-Beijerland

Een BZ’er, Bekende Zuid-Beijerlandse. Dat is Hilda Zwanenburg-Jelgersma (74) absoluut. Ze begon in 1969 bij de Eendrachtskerk en vier jaar later sloot ze zich aan bij de bibliotheek. Jarenlang was ze betrokken bij het Rode Kruis en sinds 2002 bezorgt ze maaltijden voor Tafeltje-Dekje in woonzorgcentrum Heemzicht in Piershil.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen