Volledig scherm
De Leenheerenpolder in Goudswaard. Er zouden honderd woningen moeten komen. © Victor van Breukelen

Draagvlak plannen Leenheerenpolder is ver te zoeken

Het draagvlak onder de inwoners van Goudswaard voor de plannen met de Leenheerenpolder is ver te zoeken. Daarnaast duurt het twee jaar langer dan gehoopt voordat de eerste paal voor de bouw van honderd woningen de grond in gaat.

Dat bleek gisteravond tijdens een inloopavond in de Rehoboth in het Korendijkse dorp. Daar konden belangstellenden vragen stellen over de plannen om aan de kop van het gebied bij Goudswaard woningen en een natuur- en recreatiegebied aan te leggen.

In het volgestroomde verenigingsgebouw was het zoeken naar inwoners van Goudswaard die het enthousiasme van wethouder Paul Boogaard delen over deze plannen.

Goudswaarder Co Hoek (76) zegt überhaupt niet te snappen waarom er, op een lap grond van 10 hectare, woningen gebouwd moeten worden in de Leenheerenpolder, die voor het overgrote deel nieuwe (getijden)natuur wordt. ,,Alles wat hier gebouwd wordt, gaat af van het natuurgebied", zegt hij.

Nico de Jong, bestuurslid van de watersportvereniging die de Goudswaardse haven pacht, zegt 'ongerust' te zijn over het in 2020 aflopende contract. De haven wordt nu voor 90 procent gebruikt door mensen uit het dorp. Hij hoopt niet dat de haven in handen van een ander komt, waardoor deze mensen mogelijk ergens anders terecht moeten met hun bootje. ,,Ik kan het me niet voorstellen dat de gemeente dit Goudswaard aandoet."

Niet toereikend

Ina de Raad uit Goudswaard is 'tegen het hele gebeuren'. ,,Het zijn allemaal luchtverhalen. Het klopt gewoon niet." Ze noemt onder meer de infrastructuur, die volgens haar nu al niet toereikend is. ,,En dat gaat straks ook niet gebeuren."

Boogaard liet eerder weten ernaar te streven volgend jaar de eerste paal van de nieuwe woningen de grond in te slaan. Volgens de planning aan de muur is dat nu in 2021 op de kalender. ,,De grondeigenaren op dat gebied moeten wel meewerken om dat te kunnen realiseren", zegt Boogaard. Dat zijn Freek Ampt en zijn neef Bas. ,,Want op die plaats komen de zestig koopwoningen. Het is op een haar na afgerond. Met Freek is het al afgerond, met Bas is de ontwikkelaar nog met details bezig. Dat hele proces heeft gewoon langer geduurd dan voorspeld."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard