Volledig scherm
Leerlingen van De Willem van Oranje toosten op het behalen van hun diploma’s. © DIJKSTRA, ROEL

Drie op de tien leerlingen haalt diploma boven het advies van de basisschool

Drie op de tien scholieren van het Hoeksche Lyceum in Oud-Beijerland slaagt op een hoger niveau dan het advies van de basisschool. Dat meldt bestuursvoorzitter Luc van Heeren van de openbare onderwijskoepel Acis.

Bij honderden scholieren in de Hoeksche Waard kon gisteren de vlag uit. Zij slaagden glansrijk voor hun examen. Het Hoeksch Lyceum noteerde een gemiddeld slagingspercentage voor de mavo, havo en vwo van boven de tachtig procent. Van Heeren verwacht dat het percentage geslaagden voor mavo en vwo zelfs oplopen tot negentig procent en voor de havo tot 85.

,,Dat zijn goede cijfers’’, zegt hij. ,,Je wilt het liefst honderd procent halen, maar dan moet je als school streng selecteren. Als een leerling mogelijk een hoger niveau aankan, dan bieden wij die kans. Drie op de tien leerlingen had dit schooljaar een lager schooladvies dan het niveau waarop ze diploma hebben gehaald. Daar zijn we trots op.’’

Vier vwo-leerlingen van het Hoeksch Lyceum slaagden cum laude. Zij hadden maximaal één zeven en verder alleen hogere cijfers. Eén scholier behaalde een tien op het examen wiskunde B.

De Willem

Op De Willem van Oranje in Oud-Beijerland liggen de slagingspercentages ook boven de tachtig procent. Rector Harry Verschoor rekent voor dat met de herkansingen er bij 85 procent van de havisten het diploma haalt. Voor vwo ligt dat iets hoger: 87 procent.

Opvallend is dat de mavo-leerlingen bijna honderd procent scoren. Gisteren kreeg 96 procent te horen dat het diploma binnen is. Verschoor verwacht dat het nog naar 98 procent stijgt. Een kwart van hen vervolgt hun studieloopbaan op De Willem en kiest voor havo. Verschoor: ,,,,We zien de laatste jaren een stijgende lijn in het aantal leerlingen dat kiest voor deze vorm van onderwijsontwikkeling, in kleinere aantallen zien we dat ook van havo naar vwo. Een ander niveau vereist een andere manier van werken en dat lukt. Ook vandaag zien we bij de geslaagden leerlingen die al hun tweede diploma hebben behaald.’’

Op het Actief College slaagde slechts één leerling niet voor vmbo basis. Bij het vmbo kader behaalde 78 procent zijn diploma. Van Heeren is trots. ,,Want veel van deze leerlingen hadden basis als advies en een van hen zelfs praktijkonderwijs.’’ Het percentage geslaagden kan volgens Van Heeren via de herkansing nog oplopen tot rond negentig procent. Datzelfde geldt voor de gemengd theoretische leerweg, waar tot dusverre 76 procent het examen succesvol aflegde.

Het Wellant College in Klaaswaal kon nog cijfers geven. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

poll

Een P+R in Heinenoord is hard nodig

  • Ja (0%)
  • Nee (0%)
  • Neutraal (0%)
0 stemmen