Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Een op zeven kinderen te dik op scholen Binnenmaas

Een op de zeven schoolkinderen in Binnenmaas kampt met overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Binnenmaas en de Dienst Gezondheid & Jeugd onder 1.170 kinderen op vier basisscholen. In de oudste groepen is het probleem het grootst.

De kans bestaat dat de werkelijke cijfers nog iets afwijken. Ouders van 89 kinderen gaven namelijk geen toestemming voor de metingen van lengte en gewicht die twee jeugdverpleegkundigen van Careyn aan het begin van dit schooljaar uitvoerden. In totaal hadden bij de meting 150 kinderen overgewicht, van wie 30 met obesitas.

Oudere kinderen blijken vaker overgewicht te hebben dan jongere. Van de 5-jarigen is een op de tien te zwaar, maar bij 10-jarigen is dat al bijna een op de zes. ,,Deze kinderen hebben kans op nadelige gevolgen daarvan, nu en op latere leeftijd, zowel lichamelijk als psychisch’’, staat in het rapport.

Gezonde omgeving

Quote

Deze kinderen hebben kans op nadelige gevolgen, nu en op latere leeftijd

Rapport JOGG Binnenmaas

De gemeente liet het onderzoek uitvoeren, omdat ze de komende jaren het percentage kinderen met overgewicht omlaag wil helpen. Binnenmaas profileert zich als een Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)-gemeente. Daarin werken basisscholen, kinderopvang, ouders, sportverenigingen, Careyn, de gezondheidsdienst en de gemeente samen om te zorgen voor een gezonde omgeving. Begin volgend schooljaar is er opnieuw een meting op de scholen.

Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel winst is te behalen. Zo geeft driekwart van de ouders hun kind een zoete drank mee voor in de pauze. Daarin zitten suikers die een dikmaker zijn. Bovendien staat in het rapport dat hoe jonger water drinken een gewoonte wordt voor kinderen hoe makkelijker ze dat blijvend aanleren.

Meer sporten

Opvallend is dat als de kinderen zelf zouden mogen kiezen de helft van hen meer zou sporten dan ze nu doen. Overigens doet al 94 procent van de kinderen buiten schooltuin aan sport, van wie iets meer dan de helft drie keer per week.

Het leeuwendeel van de kinderen (88 procent) is ook lid van een sportvereniging. Voetbal is het populairst, gevolgd door gymnastiek, dansen, korfbal, paardrijden en tennis.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

poll

Een P+R in Heinenoord is hard nodig

  • Ja (0%)
  • Nee (0%)
  • Neutraal (0%)
0 stemmen