Volledig scherm
Een meerderheid van de bewoners stemde met een burgerpeiling tegen de herindeling. © qphoto

Eerste Kamer maakt vanavond herindeling definitief

De Eerste Kamer neemt vanavond de definitieve beslissing over de herindeling van de Hoeksche Waard. Het lijdt geen twijfel meer dat een grote meerderheid voor de fusie per 1 januari 2019 zal stemmen.

Politieke tegenstanders uit de Hoeksche Waard stuurden onlangs nog een brief naar de Eerste Kamerleden om hen alsnog over te halen tegen het samenvoegen van Binnenmaas, Oud-Beijerland, Cromstrijen, Korendijk en Strijen te stemmen. Volgens hen is het gebrek aan bestuurskracht 'in geen enkel opzicht aangetoond'. Ook wordt verwezen naar de burgerpeiling in drie gemeenten, waarbij een grote meerderheid tegen de fusie stemde. Die mening van de burgers negeren voedt volgens hen 'het tanende vertrouwen in de overheid.'

Kokend water

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vindt de kritiek in de brief van de politieke tegenstanders in de Hoeksche Waard onterecht. ,,In de brief wordt onder meer betoogd dat de herindeling 'onder stoom en kokend water' tot stand is gekomen, dat bestuurskrachtversterking niet nodig zou zijn en dat er geen aandacht uit zou gaan naar het model van versterkte samenwerking. Dit is geen juiste voorstelling van zaken'', schrijft Ollongren aan de Eerste Kamer. ,,In deze discussie is de afgelopen jaren door de vijf betrokken gemeenten meermaals geconstateerd dat versterking van hun bestuurskracht geboden is.''

De Tweede Kamer stemde eerder al in met de herindeling en, ondanks kritische geluiden van vooral de PVV, zal de Eerste Kamer dit voorbeeld naar alle waarschijnlijkheid vanavond volgen.

Op 21 november volgen er verkiezingen voor de eerste Hoeksche Waardse gemeenteraad. De nieuwe gemeente begint met een waarnemend burgemeester. De voorbereidingen voor de organisatie van de nieuwe gemeente zijn al in volle gang.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard