Volledig scherm
De tiende Viva la Donnadag. ,,We willen vrouwen een dag uit hun ziekte halen en uit alles wat ze hebben meegemaakt'', zegt Marianne Groothand van Welzijn Hoeksche Waard. © Victor van Breukelen

Even niet denken aan ziekte

Even een dag niet aan ziek zijn denken, maar  genieten van een pedicure, massage of knipbeurt. Tijdens de Viva la Donna Dag lieten vrouwen die kanker hebben of hebben gehad, zich verwennen.

In de ene hoek van de Ichtuskerk in 's-Gravendeel krijgt een vrouw een voetmassage. En even verderop wordt een dame opgemaakt. Schoonheidsspecialisten, kappers, pedicures, visagisten en andere professionals werken deze donderdag allemaal belangeloos mee. Dankzij giften staat er ook een mooie lunch klaar.

Het is een jubileum, want de Viva la Donna Dag - wat 'leve de vrouw' betekent- vindt voor de tiende keer plaats. ,,We willen vrouwen een dag uit hun ziekte halen en uit alles wat ze hebben meegemaakt", zegt Marianne Groothand van Welzijn Hoeksche Waard, dat de verwendag organiseert.

Het draait dan ook niet om het voeren van zware gesprekken. Ook worden geen tips gegeven over wat goed voor je is; deze vrouwen zijn allemaal ervaringsdeskundigen. ,,Natuurlijk is het een dag met een lach een traan, maar de lach overheerst."

Gezellig
Dat lukt prima. Overal in de zaal klinkt gelach en geklets. De meesten komen uit 's -Gravendeel, maar er zijn ook dames uit de rest van de Hoeksche Waard. ,,Ik vind het hier altijd zo gezellig", zegt Willie uit 's-Gravendeel. ,,En het is fijn dat je verwend wordt." Ze is elk jaar van de partij en kijkt er lang van tevoren naar uit. En dat is voor haar heel bijzonder, want toen ze ernstig ziek was, is ze een tijd niet buiten geweest: ,,Ik was bang dat iedereen naar me zou kijken."

Ook plaatsgenote Ina is er vanaf het begin al bij. Vijftien jaar geleden kreeg ze de diagnose borstkanker. En hoewel het nu goed met haar gaat, geniet ze van deze dag. ,,Iedereen is aardig. Je maakt eens een praatje. Er wordt niet veel over gesproken, maar het is fijn om te weten dat we allemaal hetzelfde hebben meegemaakt."

Soms twijfelt ze weleens of ze niet eens plaats moet maken voor vrouwen die recenter dan zij ziek zijn geweest. Daar wil organisator Marianne Groothand echter niets van weten. ,,Ook al is het twintig jaar geleden, het betekent nog steeds dat je een klote tijd hebt gehad."