Jip en Janneke staan al sinds 2013 langs de A29 bij Heinenoord.
Volledig scherm
Jip en Janneke staan al sinds 2013 langs de A29 bij Heinenoord. © Arco van de Ree

Exact 25 jaar na het overlijden van Annie M.G. Schmidt zijn Jip en Janneke nog springlevend in de Hoeksche Waard

Op Hemelvaartsdag, exact vijfentwintig jaar na het overlijden van Annie M.G. Schmidt, zijn geesteskinderen Jip en Janneke nog springlevend. Al zeven jaar staan de bekende buurkinderen op een tunnelsegment langs de A29. 

,,Ik heb de oude graffiti met witte latex overgeschilderd en Jip en Janneke erop gezet. Leuk voor kinderen die op de achterbank zitten,” zegt Lennart van Rikxoort (44) uit Klaaswaal. Het was een schot in de roos. 

Ook elders op het eiland zijn Jip en Janneke aanwezig. Ze staan op een elektriciteitskast langs de weg, achter het politiebureau in Oud-Beijerland en zelfs op de gevel van een woning. Dat laatste deed hij op verzoek van de bewoners, want Van Rikxoort gaat beschaafd te werk. ,,Ik wil lelijke, openbare dingen mooier maken.” Hij doet het allemaal voor de lol en noemt zich geen kunstenaar. ,,Ik heb het mezelf aangeleerd.” Soms gaan zijn sjablonen mee met vrienden naar het buitenland. Zo kwamen zijn creaties ook op Spaanse, Duitse en Franse muren terecht.

Jip en Janneke vermomd als leden van de Franse houseband Daft Punk.
Volledig scherm
Jip en Janneke vermomd als leden van de Franse houseband Daft Punk. © Arco van de Ree
Quote

Een beetje stout en rebels

Lennart van Rikxoort

De fascinatie voor Jip en Janneke heeft Lennart vanaf zijn jeugd. Hij is er mee opgegroeid en leest de verhalen nu voor aan zijn eigen kinderen. ,,Het is allemaal een beetje stout en rebels.” Later leert hij sjablonen maken en verspreidt hij het tweetal in de openbare ruimte. Meestal met een knipoog. ,,In Rotterdam heeft Jip een Spartashirt aan en in Amsterdam draagt Janneke een Djellaba.”

Sinds hij zijn eigen zeilmakerij heeft in Westmaas is hij minder actief met de spuitbus. Een opknapbeurt langs de A29 zit er dus voorlopig  niet in. ,,Misschien als de grootste drukte voorbij is.”

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen