Volledig scherm
© Waterschap Hollandse Delta

Extra ogen om ramp te voorkomen

Twintig boeren in de Hoeksche Waard hebben zich bij het waterschap Hollandse Delta gemeld als 'waterwacht'. Door extra alert te zijn op hoge waterstanden in de sloten hopen de agrariërs een miljoenenramp als in 2015 te voorkomen.

De samenwerking tussen de Hoeksche Waardse boeren en het waterschap is een typisch voorbeeld van een win-win-situatie. Het waterschap is gebaat bij een snelle 'diagnose' van de effecten van de regenval, terwijl de boeren zelf veel voordeel hebben van eventuele snelle hulp van het waterschap.

Daarmee moet een catastrofe zoals in 2015 worden voorkomen. Toen stonden honderden schapen en koeien tot hun middel in het water en liep de schade aan de vele akkers op tot ruim anderhalf miljoen euro. Destijds werden de boeren verrast door de hevige neerslag. ,,Die gebeurtenis is eigenlijk de directie aanleiding voor dit plan. En als dit werkt, worden we hopelijk niet meer verrast en kunnen we sneller anticiperen op de omstandigheden'', zegt Johan van Driel, voorzitter van LTO Noord in de Hoeksche Waard.

Voelspriet

Als waterwacht vormen de boeren een extra voelspriet voor het waterschap. Dicht bij het vuur. Van Driel: ,,Het waterschap maakt ook gebruik van dijkwachten die in geval van nood naar buiten gaan. Nou, zo moet je deze twintig boeren ook zien. Zij houden een extra oogje in het zeil en trekken aan de bel als er iets opvallends te zien is.''

Want daarbij gaat het regelmatig mis. ,,Een verwijt is een groot woord'', zegt Van Driel, ook bestuurslid bij het waterschap. ,,Maar wat je vaak hoort van boeren in de Hoeksche Waard is dat er pas actie wordt ondernomen als de sloot al bijna overstroomt. Nu kunnen wij zelf actief meehelpen door het waterschap in een vroeg stadium te alarmeren en eventueel te helpen. Daarbij kost het geen extra moeite, want de boeren zijn toch al buiten.''

De agrariërs die zich hebben aangemeld, wonen in alle uithoeken van het eiland, van Strijen tot Goudswaard en van Oud-Beijerland tot Numansdorp. Die spreiding is noodzakelijk omdat buien soms heel lokaal kunnen zijn, net als drie jaar geleden. Van Driel: ,,Toen was vooral de oostkant getroffen omdat de buien precies over die kant van de Hoeksche Waard trokken. Je ziet wel dat veel van de nieuwe waterwachten ook uit dat deel komen.''

Vooralsnog is de Hoeksche Waard het enige gebied in de regio waar de waterwachten zijn benoemd. Volgens Van Driel kan het gezien worden als een proef, die bij succes kan worden uitgerold naar gebieden als de Eilanden bij Dordrecht, Voorne-Putten of Goeree-Overflakkee.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard