Volledig scherm
Centrum Heinenoord. © Qphoto

Facelift van zes ton voor centrum van Heinenoord

De facelift van het centrum van Heinenoord kan waarschijnlijk begin volgend jaar beginnen. Het college van Binnenmaas stelt de gemeenteraad voor er ruim zes ton in te investeren. Met het geld moeten de winkels beter bereikbaar worden en de omgeving aantrekkelijker.

Centraal in de plannen staat de toekomst van supermarkt Attent, onderdeel van de Spar Holding. HW Wonen en Spar hebben het huurcontract voor onbepaalde tijd verlengd, waarmee de toekomst van de supermarkt is veiliggesteld. De huidige exploitant houdt de winkel totdat Spar deze gaat moderniseren.

Huisbaas HW Wonen laat de buitenkant van de supermarkt onder handen nemen. Uitbreiding van de winkel zelf zit er niet in. Daarvoor blijft het aantal klanten te klein, ook als de bouw van ruim honderd woningen aan De Tienvoet zal zijn afgerond.

Aantrekkelijker

De gemeente is wel bereid het winkelgebied aantrekkelijker te maken. Nu kunnen auto's vanaf slechts één kant het gebied inrijden, maar dat kan straks ook vanaf de Wouter van Den Walestraat.

,,We creëren onderaan het talud een afslag, zodat mensen die vanaf de dijk komen niet helemaal om hoeven rijden om bij de winkels te komen'', zegt wethouder Leon van Noort. Volgens de gemeente heeft dit geen nadelig effect op de verkeersveiligheid op de dijk en de weg naar de scholen.

Om de afslag aan te leggen, ruilt de gemeente van grond met de eigenaren van het accountantskantoor aan de Wouter van Den Walestraat 2.

De eigenaren werken mee. Zij geven 75 vierkante meter grond aan de gemeente en krijgen er 108 vierkante meter voor terug, zodat ze op hun perceel weer vijf of zes parkeerplaatsen kunnen aanleggen.

Voor het winkelgebied is de keuze gevallen op een pleinvariant. Dit betekent dat er in het ontwerp nagenoeg geen hoogteverschillen aanwezig zijn. Auto's kunnen er gewoon rijden. Het aantal parkeerplaatsen blijft bijna hetzelfde. Ook komt er een speelplek voor kleine kinderen.

,,We zorgen verder voor voetpaden, fietspaden, bankjes en bloemperken'', aldus Van Noort. ,,Ook vernieuwen we de bestrating. Zo maken we het centrum aantrekkelijker om te winkelen en te verblijven.''

Rustiek

In het ontwerp is gekozen voor een donkerrode, rustieke kleur als bestrating en vanaf de dijk voor een kronkelend smal voetpad langs de speelvoorziening richting het plein. Van Noort verwacht dat de werkzaamheden in het Heinenoordse centrum spoedig kunnen beginnen. De gemeenteraad moet nog wel toestemming geven om de ruim zes ton beschikbaar te stellen.

Van Noort: ,,De bedoeling is dat het centrum van Heinenoord weer jaren mee kan.''

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard