Volledig scherm
Basjan Niemansverdriet inspecteert zijn doorweekte akker. © Qphoto

Flinke schade voor akkerbouwers na noodweer

Een fikse tegenvaller voor zo’n twintig akkerbouwers in met name het oosten van de Hoeksche Waard. De stortbuien met hagel die deze week over het eiland trokken, hebben behoorlijke schade veroorzaakt aan de percelen met nét ingezaaide uien en suikerbieten. Met een beetje pech moeten die opnieuw ingezaaid worden.

,,Het is erg zuur’’, zegt de getroffen akkerbouwer Basjan Niemansverdriet uit Strijensas. De zaadjes waren precies afgelopen maandag en dinsdag de grond ingegaan. Een beetje regen was wel voorspeld, maar zeker géén buien van dit formaat, inclusief hagelstenen.

Het gevolg is dat de akkers nu zeiknat zijn. Vandaag durfde Niemansverdriet voor het eerst voorzichtig een kijkje te nemen op de kletsnatte percelen. De exacte schade kon hij nog niet vaststellen. Dat lukt pas als de plantjes over een dag of tien boven komen. De schade hangt af van het weer van de komende dagen. De huidige voorspellingen van droog weer zijn niet gunstig.

Niemansverdriet legt uit: ,,Doordat er zoveel millimeter regen in een korte periode is ontstaan, is de bovenlaag van de akker dichtgeslagen.’’ De akker ziet er daardoor strakgestreken uit, terwijl die kruimelig hoort te zijn. ,,Als het nu droog blijft, verandert die bovenlaag in een harde korst. Daar kunnen de plantjes niet doorheen komen.’’

Kosten

De gevolgen zijn funest. Het betekent dat de akkersbouwers de zaden opnieuw moeten inzaaien. De kosten: meer dan 300 euro aan zaad- en zaaikosten per hectare.

Het betekent ook een vertraging van ongeveer drie weken. En dat kan aan het einde van het seizoen ten koste gaan van de opbrengst. ,,Je moet vroeg inzaaien om een topopbrengst te hebben’’, zegt de akkerbouwer.

Het nare is dat in 2015 akkerbouwers in de Hoeksche Waard ook aan het begin van het seizoen getroffen werden door flinke wateroverlast. Toen was de schade eveneens groot. ,,Iemand zei deze week al tegen mij dat het op dit moment niet zo leuk is om boer te zijn.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard