:

'Freeflight Freddy' is een van populairste papegaaien van het land

VideoMet 300 volgers op Facebook is de zeven maanden oude Freddy een van de populairste papegaaien van Nederland. Eigenaars Nick Buitendijk (27) en Sandra Witvliet uit Maasdam nemen Freeflight Freddy elke dag mee naar buiten.

Volledig scherm
Als Nick Buitendijk op gang is, spreidt de blauw-gele ara zijn vleugels en stijgt op. © Qphoto
Quote

Lang niet al mijn vrienden zitten op filmpjes van die vogel te wachten

Eigenaar Nick Buitendijk

Als Nick Buitendijk op zijn fiets stapt, vliegt Freddy naar zijn schouder. Even rust hij uit, draait zijn nek en aait wat met zijn snavel over de kraag van Buitendijks polo. Als Buitendijk op gang is, spreidt de blauw-gele ara zijn vleugels en stijgt op. Buitendijk moet bukken om de klappende vleugels te ontwijken, maar het deert hem niet. Freddy vliegt vrij rond.

Filmpjes van Freeflight Freddy zet Buitendijk met zijn vriendin op Facebook. Eerst op zijn privépagina, tussen zijn vakantiekiekjes en foto's van Amerikaanse muscle cars. Maar korte tijd later kreeg de ara zijn eigen account, inclusief profielfoto. ,,Als mensen honden hebben, plaatsen ze elke week wel een foto van de hond; eerst bij de vijver, dan in het bos. Maar na zestien keer heb ik die hond wel gezien. Zo is het denk ik ook met Freddy. Lang niet al mijn vrienden zitten op filmpjes van die vogel te wachten'', zegt Buitendijk.

En dus maakte hij Freddy's eigen pagina aan. Een doorslaand succes, want het kleurrijke dier heeft inmiddels al meer dan 300 vrienden. Buitendijk: ,,Zelfs mensen die ik helemaal niet ken.''

Buitendijk groeide op in een huis vol vogels, maar Freddy is zijn eerste ara, zijn maatje. ,,Het is meer dan een huisdier. Een ara kan 70 worden; je hebt hem voor het leven. Met een beetje pech overleeft Freddy mij'', zegt Buitendijk.

In tegenstelling tot veel vogelliefhebbers, neemt de Hoeksche Waarder zijn vogel maar wat graag mee naar buiten. Dat heeft hij geleerd van Jan van der Schilt (inzetfoto) uit buurdorp Strijen. Via een Amerikaanse coach raakte Van der Schilt in de ban van het fenomeen freeflight: het vrij laten rondvliegen van je vogel. Hij bouwde een volière in zijn tuin, kocht twee blauw-gele ara's en leidde de jonge papegaaien op tot vrijbuiters.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen