Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Think stock photos

Gedateerde huizen worden mogelijk verkocht aan starters in de regio

Huurwoningen van woningcorporatie HW Wonen die niet geschikt zijn om energiezuinig te maken worden mogelijk verkocht aan starters op de woningmarkt. Te 'gedateerde' woningen worden gesloopt en daarvoor komt nieuwbouw in de plaats. Dat zegt directeur-bestuurder Paul de Bruijn na het ondertekenen van de sociale huurafspraken met de gemeente voor volgend jaar.

Volgens De Bruijn is de sociale huurvoorraad in de Hoeksche Waard groot genoeg om iedereen die er voor in aanmerking komt te kunnen huisvesten.

,,Onze nadruk ligt op het levensloopbestendig en energiezuinig maken van onze woningen, wat tegelijkertijd bijdraagt aan een betere betaalbaarheid. We investeren vooral in woningen die geschikt te maken zijn. Waar dat niet mogelijk is, slopen we woningen of verkopen deze aan jonge, startende huishoudens. Die woningen moeten we natuurlijk wel weer compenseren met nieuwbouw."

Quote

We investeren vooral in woningen die geschikt te maken zijn. Waar niet mogelijk, slopen we deze of verkopen we ze aan jonge, startende huishou­dens

Paul de Bruijn

De gemeente Hoeksche Waard organiseerde enkele weken geleden een Woontop, waar de ambities op woongebied werden gepresenteerd. Het gisteren ondertekende akkoord van de gemeente Hoeksche Waard, HW Wonen en het Huurdersplatform Hoeksche Waard geven die ambities vorm.

Betaalbaarheid

Het Huurdersplatform Hoeksche Waard is met name positief over de aandacht voor betaalbaarheid, zoals bij de verhuisregeling en actieve schuldhulpverlening. Voorzitter Jos Verweij: ,,Wij vestigen de aandacht op de betaalbaarheid van de sociale huurwoningen. Het is een groot goed dat we veel sociale huurwoningen hebben, maar ze moeten wel betaalbaar zijn. Met name ook voor oudere huurders die geen inkomensgroei meer hebben. Ik ben ook tevreden dat we afgesproken hebben om huishoudens te helpen die een grote inkomensterugval hebben en die in een dure huurwoning wonen."

Een andere belangrijke afspraak gaat over flexwonen, woonruimten voor Hoeksche Waarders die tijdelijk huisvesting nodig hebben, en de toenemende behoefte aan geclusterde woonvormen voor ouderen. Komend jaar worden er enkele proeven gedaan om deze nieuwe woonvormen in de Hoeksche Waardse uit te proberen.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen