Volledig scherm
Windmolens langs het Haringvliet bij Numansdorp. Deze 7 windturbines worden vervangen door 5 hogere. © Qphoto

Geen extra windturbines op Goeree, de rest van de regio ‘ontkomt er niet aan’

updateHet buureiland Goeree-Overflakkee krijgt er de komende tien jaar geen nieuwe windturbines meer bij. Volgens de gemeente is daar geen draagvlak meer voor bij de bevolking. Woensdag werd per abuis hier gemeld dat het om de Hoeksche Waard zou gaan. Dat is niet correct. 

De Rotterdamse regio staat de komende jaren voor een enorme windopgave. Om bij te dragen aan de nationale klimaatdoelstellingen moeten er verspreid over dit gebied volgens de provincie, zonder meer in de Hoeksche Waard en buureiland  Voorne-Putten, nog veel windmolens bij. Veel inwoners zijn hierop tegen.

Goeree-Overflakkee, dat vanaf 2022 energieneutraal wil zijn, wekt voor 225 megawatt aan windenergie op. In de hele Rotterdamse regio is dat 150 megawatt. De gemeente vindt daarom dat andere gebieden, zoals de Hoeksche Waard en Voorne-Putten, nu aan de beurt zijn. De provincie Zuid-Holland is het daar mee eens.

Quote

Ik snap het wel

Gedeputeerde Han Weber

Ook de Hoeksche Waard, dat in 2040 al haar energie zelf wil opwekken, levert een grote bijdrage, zeker als straks de vijf windturbines tussen Nieuw-Beijerland en Piershil gaan draaien. De negen windturbines in Numansdorp (locatie Hogezandse Polder) draaien al.

Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland heeft begrip voor het standpunt van Goeree-Overflakkee, ten zuiden van Rotterdam. ,,Ik snap het wel. Zij hebben wel een bijzonderheid. Het eiland is straks CO2-neutraal en dat betekent dat ze straks meer energie opwekken dan ze gebruiken.''

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche-Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (14%)
  • Nee (86%)
514 stemmen