Volledig scherm
Q-koorts patiënt Peter de Groot is niet besmet door een geitenhouderij of kinderboerderij uit de buurt. © VICTOR VAN BREUKELEN

Geiten in buurt patiënt vrij van Q-koorts

Q-koorts patiënt Peter de Groot uit Heinenoord is vrijwel zeker niet besmet door een geitenhouderij of kinderboerderij waar hij in de buurt is geweest.  

Dat staat in antwoorden van GGD en voedsel- en warenautoriteit NVWA op vragen van de gemeente Binnenmaas. Zij hebben bij controles op die geitenhouderijen en kinderboerderijen de Q-koorts bacterie niet aangetroffen. Ook zijn al deze dieren ingeënt, wat de kans op besmetting verkleint.

Het is daarmee ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat onder meer de dichtstbijzijnde geitenhouderij aan de Provincialeweg in Mijnsheerenland de bron van de besmetting is. Deze geitenhouderij heeft een omstreden plan om een megastal voor bijna 2000 geiten te bouwen. Omwonenden, onder wie artiest Gerard Cox, verzetten zich daartegen.

Volgens GGD en NVWA is er op dit moment evenmin aanleiding om aan te nemen dat hobbyhouders de bron van de Q-koorts besmetting. Hobbyhouders die publiek ontvangen, moeten evenals kinderboerderijen hun dieren verplicht vaccineren.

Overleven

GGD en NVWA hebben geen pasklaar antwoord op de vraag waar en hoe de bewoner van de Blaaksedijk-Oost de Q-koorts, die van dier op mens wordt overgedragen, wel heeft opgelopen. Wel wijzen deze instanties er op dat de bacterie langdurig, tot jaren, kan overleven in het milieu. De Groot heeft een vragenlijst moeten invullen. Op basis van de antwoorden beslist de GGD samen met de NVWA of verder onderzoek nodig is.

Er is volgens de GGD geen aanleiding te vermoeden dat er meer bewoners met recente Q-koorts in Binnenmaas of nabijgelegen gemeentes zijn.     

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard