Volledig scherm
De drumband van de vereniging. Na 70 jaar stopt Wilhelmina met het inzamelen van papier. © gratis

Grootste inzamelaar oud papier geeft er na 70 jaar de brui aan

Muziekvereniging Wilhelmina uit Numansdorp stopt na 70 jaar met het inzamelen van oud papier bij duizenden huishoudens. Ze treft een financiële afbouwregeling van drie jaar met afvalstoffendienst RAD Hoeksche Waard. Wilhelmina geldt als de grootste huis-aan-huis papierinzamelaar van de Hoeksche Waard.

Wilhelmina houdt aan het einde van dit jaar op met het inzamelen van oud papier. Huishoudens krijgen dan een minicontainer van de RAD. De afvaldienst wil ook graag dat verenigingen stoppen met het inzamelen van oud papier. Reden is dat bij die huishoudens gemiddeld meer papier bij het restafval wordt gestopt. Veel clubs willen juist doorgaan met het inzamelen van oud papier, omdat het voor hen een belangrijke inkomstenbron is.

Quote

Het ongevraagd aanbieden van een regeling kan voor verwarring zorgen

Bestuur RAD Hoeksche Waard

Dat geldt ook voor Wilhelmina dat in 1949 al begon met papierinzameling, destijds om nieuwe uniformen van te bekostigen.

De inzameling nam in de loop der jaren toe. Vorig jaar haalden vrijwilligers nog 409 ton oud papier op bij ongeveer 3.360 huishoudens. Dit is ruim een vijfde van de totale hoeveelheid huis-aan-huis ingezameld oud papier. Geen enkele andere vereniging in de Hoeksche Waard haalde meer papier op.

De RAD bood de verenigingen eind vorig jaar een afbouwregeling aan, maar die werd afgewezen. Wilhelmina kwam daar bij de RAD op terug en liet weten tegen een hogere vergoeding toch in te willen stemmen met de regeling. De muziekvereniging ontvangt volgend jaar 80 procent van de gemiddelde opbrengsten van de afgelopen drie jaar (bijna 11.000 euro, in 2020 60 procent (ruim 8.200 euro) en in het laatste jaar iets meer dan 5.000 euro.

De RAD moet daarnaast nog 170.000 euro investeren in 3400 minicontainers voor Numansdorpers die daar voortaan hun oud papier in kunnen stoppen.

Verwarring

Behalve Wilhelmina zamelen in de Hoeksche Waard nog elf organisaties oud papier in. De RAD is niet van plan hen te benaderen. ,,Het ongevraagd aanbieden van een afbouwregeling kan, ook als deze geheel vrijblijvend wordt aangeboden, voor verwarring zorgen bij verenigingen en raden'', aldus het bestuur van de RAD.

Verenigingen kunnen zich wel zelf melden als ze toch een afbouwregeling willen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard