Volledig scherm
Vrijwilliger David Louwrier van Vogeklas Karel Schot geeft 'zijn' opgelapte torenvalk weer de vrijheid in Strijen. © Qphoto

Grote belangstelling voor vrijlating scholeksters en kieviten

Het was zelden zo druk bij de vogelhut in het Oudeland van Strijen als gisteravond. Onder grote belangstelling werd een tiental vogels uitgezet. Allemaal kwamen ze ziek of gewond binnen bij de Vogelklas Karel Schot in Rotterdam. 

Na een liefdevolle verzorging lonkt nu de vrijheid. ,,Deze scholekster had een gebroken poot die met satéprikkers en een verbandje was gespalkt. En moet je nu kijken: hij loopt weer als een kievit."

Aan het woord is Monique de Vrijer. Zij runt met Mirjam van den Ouden en meer dan honderd vrijwilligers de vogelklas aan het Afrikaanderplein. Beiden wonen in de Hoeksche Waard en dus weten ze dat het Oudeland van Strijen een ideale plek is voor het vrijlaten van de vogels. ,,In de stad is dat veel te gevaarlijk", vindt ze. ,,De kans is groot dat ze zich te pletter vliegen tegen grote gebouwen of bovenleidingen van de tram." De vogelklas Karel Schot verzorgt jaarlijks zo’n 10.000 vogels uit alle windstreken.

Farmaceut David Louwrier verzorgt in zijn vrije tijd zieke vogels in de vogelklas. Vandaag is hij een van de dertig aanwezige vrijwilligers. Hij draagt 'zijn' torenvalk in een reismand. Zodra hij het deurtje opent, is de vogel gevlogen.

,,Dit gebied is met ruim 500 hectare het grootste vogelweidegebied van Zuid-Holland", vertelt boswachter Wicher Pen. ,,Een prima plek waar deze scholeksters, kieviten, torenvalken en kwikstaarten weer rustig kunnen opknappen." Joop van den Berg van de vogelweidegroep Hoeksewaards Landschap knikt instemmend. ,,Het zijn allemaal geluksvogels."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard