Volledig scherm
De rivier wordt steeds drukker en drukker. © Archieffoto AD

Grote zorgen om toenemende drukte op Hollandsch Diep

De gemeente Hoeksche Waard maakt zich zorgen over het Hollandsch Diep. De rivier aan de zuidoostkant van het eiland wordt alsmaar drukker. Aanvullende aandacht van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is gewenst, stelt de gemeente.

Elk jaar varen er meer dan 110.000 schepen over het Hollandsch Diep en de kruising met de Dordtse Kil. Aan bord zijn onder meer gevaarlijke stoffen opgeslagen. Omdat dergelijk zwaar 'vrachtverkeer' zij aan zij vaart met plezierjachten en andere, meer kwetsbare, watergebruikers, behoort de rivier volgens het onlangs opgestelde risicoprofiel van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid tot de gevaarlijkste van het land.

Risicoprofiel

In een brief aan de Veiligheidsregio naar aanleiding van het uitgebrachte risicoprofiel voor de regio, uit de gemeente zorgen over de situatie in het zuidoosten van het eiland. Temeer omdat er zich de afgelopen jaren een aantal ongelukken heeft voorgedaan, is aanvullende aandacht van de hulpdiensten voor het Hollandsch Diep wenselijk, schrijft de gemeente.

Hoe die extra attentie er in de praktijk uit gaat komen te zien, moet nog blijken. De komende maanden zal daar op het bureau van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een serie gesprekken over gevoerd worden. Het definitieve risicoprofiel wordt op zijn vroegst pas in december goedgekeurd.

Kruising

Wel is al duidelijk dat ook de Veiligheidsregio zelf het Hollandsch Diep, met name de kruising met de Dordtse Kil, ziet als een van de grootste 'veiligheidsuitdagingen'. Vooral vanwege het feit dat zowel scheepvaartverkeer van de Rotterdamse als van de Dordtse haven kruist met pleziervaartuigen.

In Strijen, Numansdorp en vooral 's-Gravendeel hopen inwoners dat de situatie op de rivier in hun 'achtertuin' inderdaad een van de speerpunten op het gebied van veiligheid wordt. Op binnenvaartschepen die de kade raken na een uitwijkmanoeuvre, of botsingen tussen zware schepen met ladingen voor de industrie, zitten ze in de zuidoosthoek van de Hoeksche Waard niet te wachten.

Een gezagvoerder van Rijkswaterstaat gaf na een aanvaring van een binnenvaartschip met de kade bij 's-Gravendeel al aan dat de kruising een van de drukste en gevaarlijkste van Zuid-Holland is. Vanwege de drukte en de stroming is stuurmanskunst voor schippers een absolute vereiste, zo stelde hij. ,,Ook goede begeleiding vanuit de verkeerspost is voor schippers noodzakelijk.''

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen