Volledig scherm
Tegenstanders van de herindeling hoopten op steun van de Eerste en Tweede Kamer. Ook in de Eerste Kamer lijkt tegen het wetsvoorstel weinig weerstand. © Qphoto

Herindeling lijkt in Eerste Kamer niet op veel weerstand te stuiten

De herindeling van de Hoeksche Waard lijkt ook in de Eerste Kamer nauwelijks op weerstand te stuiten. Slechts enkele fracties hebben vragen gesteld aan het kabinet over het wetsvoorstel om Binnenmaas, Oud-Beijerland, Cromstrijen, Korendijk en Strijen per 1 januari 2019 samen te voegen. De Tweede Kamer ging eerder dit jaar al akkoord.

Terwijl over de omstreden gemeentelijke fusie van Haren met Groningen pagina’s vragen vanuit de Eerste Kamer komen, houden de politieke partijen zich rustig als het over de Hoeksche Waard gaat. De PVV, uitdrukkelijk tegenstander van herindelingen die tegen de zin van gemeenten zijn, is het meest kritisch.

,,Als twee gemeenten er bij voorbaat al niet achter staan (en thans drie gemeenten), waarom dan toch tegen wil en dank doorzetten? Ondermijnt dat niet juist de veronderstelde verbeterde samenwerking in de nieuw te vormen gemeente’’, vraagt de partij van Geert Wilders zich af. 

Quote

Kan de regering aangeven waarom zij voorbij­gaat aan het draagvlak onder burgers en toch de herinde­ling wil doorzetten?

Eerste Kamer-fractie PVV

De PVV wijst ook op de burgerpeilingen die in Binnenmaas, Korendijk en Cromstrijen werden gehouden. Een overgrote meerderheid van de bevolking zei in die gemeenten ‘nee’ tegen de herindeling. ,,Kan de regering aangeven waarom zij voorbijgaat aan het draagvlak onder burgers en toch de herindeling wil doorzetten? Waarom is voor de beoordeling van het draagvlak niet in alle betrokken gemeenten een referendum als uitgangspunt genomen’’, aldus de Eerste Kamer-fractie van de PVV.

Verstandig

Ook de SGP gaat daarop in. ,,Vindt de regering het verstandig om een herindeling op te leggen aan een vijftal gemeenten, waarvan er twee voor samenvoeging zijn, en drie voor samenwerking’’, vraagt die fractie aan het kabinet.

De SGP wil ook weten wat de doorslaggevende reden is om de fusie toch door te zetten.

De VVD is niet heel kritisch over de fusie, maar ziet nog wel wat beren op de weg richting de eenwording. ,,Nu blijkbaar de tegenstelling in het gebied groot is, vragen de leden van de VVD-fractie zich af of en hoe de voorbereiding voor de nieuwe gemeente vorm krijgt. Zijn de zich verzettende gemeenten wel bereid hieraan hun medewerking te verlenen?’’

Wanneer de Eerste Kamer het definitieve besluit over de herindeling neemt, is nog niet bekend. Dat hangt af van wanneer het kabinet de vragen heeft beantwoord. De verwachting is dat de Eerste Kamer nog voor het zomerreces de definitieve klap op de herindeling geeft.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

poll

Een P+R in Heinenoord is hard nodig

  • Ja (0%)
  • Nee (0%)
  • Neutraal (0%)
0 stemmen