Fort Buitensluis.
Volledig scherm
Fort Buitensluis. © Qphoto

Hoeksch dna: Eeuwenoud verdedigingswerk Fort Buitensluis

ONS DNAIn de rubriek 'Ons dna' neemt deze krant wekelijks iets typisch Hoeksche Waards onder de loep. Vandaag: Fort Buitensluis.

Het was alsof stichting Fort Buitensluis in 2015 het slot van een gigantische kluis met daarin een historische schat haalde. Het gelijknamige verdedigingswerk dat eeuwenlang in bijzondere goede staat is gebleven, was na ruim 200 jaar eindelijk toegankelijk voor publiek. De lok-roep van een lang verborgen parel is beantwoord door duizenden nieuwsgierigen die de icoon en zijn opgegraven bunkers en magazijnen wilden ontdekken.

Takken als fundering

De naam van het fort verwijst naar de locatie: aan de havenmond van Numansdorp, het dorp dat ooit Buitensluis heette. De bijnaam van de dorpsbewoners (Takkenbosse) zouden zij te danken hebben aan de vele takkenbossen die zijn gebruikt als fundering voor het fort. Ook is uit de nabije polder zoveel aarde gebruikt, dat een grote kuil ontstond. De volgelopen kleiput wordt Het Gat van de Majoor genoemd.

Fort Buitensluis, dat eind 18de eeuw is gebouwd om de Fransen tegen te houden, vormt samen met vestingen en forten een historische verdedigingslinie, die moest voorkomen dat vijandelijke troepen het Hollandsch Diep overstaken.

Engelse Baileybrug

Het oorspronkelijke aarden fort met kanonnen is in de negentiende eeuw uitgebreid met een stenen wachthuis en opslagruimtes voor wapens. In de Eerste Wereldoorlog volgden versterkingen met gewapend beton en extra bunkers, die in WOII weer zijn gebruikt door de Duitsers. Na de oorlog is nog een Engelse Baileybrug geplaatst die het gewicht van tanks kon dragen.

Het fortterrein werd tot 2015 door het ministerie van Defensie gebruikt als camping voor personeel en veteranen en voor militaire oefeningen. In 2017 nam de toenmalige gemeente Cromstrijen het fort over. Stichting Fort Buitensluis beheert nu de toeristische trekpleister en officiële trouwlocatie.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen