Volledig scherm
San Vermaas: ,,De eerste permanente bewoners van de Hoeksche Waard leefden allesbehalve primitief.'' © VICTOR VAN BREUKELEN

Hoeksche Waard blijkt archeologisch pareltje

In de vitrines van het gemeentehuis van Binnenmaas liggen een vuistbijl, potten en grafgiften van maar liefst 5000 jaar oud.

Volledig scherm
Een kleine vuistbijl. © VICTOR VAN BREUKELEN
Quote

Zij leefden allesbehal­ve primitief

San Vermaas (Gemeente Binnenmaas)

De Hoeksche Waard is nog veel ouder dan ooit werd gedacht, zo wordt duidelijk op de tentoonstelling Archeologie in de Hoeksche Waard, die vanavond opent in het gemeentehuis van Binnenmaas. Zo'n twee jaar geleden zijn er in Puttershoek spectaculaire vondsten gedaan van een nederzetting uit de jonge steentijd, de periode van de eerste boeren. Bij de bouw van de laatste fase van de Wijk van je Leven zijn aardewerkfragmenten, voedselresten en een kleine vuistbijl gevonden.

De opgravingen in Puttershoek tonen aan dat er al heel vroeg permanente bewoning in de Hoeksche Waard aanwezig was. ,,Veel mensen denken bij de steentijd automatisch aan onbeschaafde holbewoners: primitieve mensen die rondliepen met speren, gekleed in berenvellen", vertelt San Vermaas, medewerker Kunstzaken bij de gemeente Binnenmaas. Maar Nederland werd destijds al bewoond door mensen die er permanent woonden: de eerste boeren.

,,En zij leefden allesbehalve primitief", vertelt Vermaas. ,,Ze maalden hun eigen graan, bouwden geavanceerde boerderijen en vonden van alles uit. Denk maar eens aan het wiel of het weefgetouw. Het is echt verbazingwekkend."

Dijken

De Hoeksche Waard is in de loop der tijd zó vaak onder water gelopen, dat er soms wordt gedacht dat alles is weggespoeld. Maar niets blijkt minder waar. Natuurlijk, duizenden jaren geleden waren er nog geen dijken. ,,Maar al die lagen slib en modder die over de grond heen zijn gegaan, hebben er juist voor gezorgd dat alles heel erg goed bewaard is gebleven", vertelt Vermaas. Ze legt uit dat de natte grond in de Hoeksche Waard erg fijn is. Tenminste, in archeologisch opzicht. ,,Omdat er geen zuurstof in het water in de grond zit, blijven voorwerpen van organisch materiaal, zoals leer en hout, ontzettend goed bewaard.''

En daar plukken wij nu - zo'n 5000 jaar later - de vruchten van op deze expositie. De educatief opgezette tentoonstelling toont de verre geschiedenis van de Hoeksche Waard en Binnenmaas in het bijzonder aan de hand van voorwerpen en beeldmateriaal. De expositie is ingedeeld in drie tijdvakken: prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. In het gemeentehuis zijn originele vondsten te zien, maar ook replica's die mogen worden aangeraakt.

De Hoeksche Waard blijkt een archeologisch pareltje. Maar er wordt alleen gegraven als dat noodzakelijk is, legt Vermaas uit. Bijvoorbeeld bij een verbouwing. ,,Archeologie is een puzzel. Elke keer als je een stukje vindt, wordt je puzzel completer. Wie weet wat er allemaal nog meer ligt..."

Geïnteresseerden zijn vanavond om 20.00 uur welkom in het gemeentehuis van Binnenmaas, als burgemeester André Borgdorff de expositie opent. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met donderdag 9 november.

Volledig scherm
Potscherven uit de Romeinse tijd. © VICTOR VAN BREUKELEN

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen