Volledig scherm
Hoeksche Waard © AD

Hoeksche Waard vanaf 2019 definitief één gemeente

De Hoeksche Waard vormt vanaf 1 januari 2019 definitief één gemeente. De Eerste Kamer stemde vanavond met een ruime meerderheid in met het wetsvoorstel om Binnenmaas, Oud-Beijerland, Cromstrijen, Korendijk en Strijen te laten fuseren. De Hoeksche Waard wordt daarmee met ruim 85.000 inwoners een van de grootste gemeenten in de omgeving van Rotterdam.

De herindeling is omstreden, omdat drie van de vijf gemeenteraden zelfstandig wilden blijven. Oud-Beijerland en Strijen pleitten wel al een aantal jaren voor één gemeente Hoeksche Waard. Ook inwoners van Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk stemden tijdens een burgerpeiling met een grote meerderheid tegen de gemeentelijke fusie. In de Eerste Kamer stemden de SGP, Partij voor de Dieren, Onafhankelijke Senaatsfractie, 50PLUS, SP en PVV tegen het wetsvoorstel.

Het initiatief voor de herindeling kwam van de provincie Zuid-Holland, die de regie van de Hoeksche Waardse gemeenten over hun bestuurlijke toekomst overnam. De vijf gemeenten kwamen er namelijk zelf niet uit, terwijl de politici het er wel over eens waren dat op zijn minst de samenwerking moest worden verbeterd.

Volgens de provincie, het kabinet en voorstanders van de fusie is de schaalvergroting onder meer nodig, omdat de samenwerking tussen de vijf gemeenten niet optimaal verliep en de bestuurskracht van de Hoeksche Waard moest worden vergroot. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard