Volledig scherm
Hippe misdaad als drugshandel is dit jaar in de Hoeksche Waard toegenomen. © ANP / Thinkstock

Hoeksche Waardse cijfers ontbraken. Tot nu!

Poll'Ouderwetse' auto-inbraken zijn verleden tijd. 'Hippe' misdaad als handel in drugs neemt toe. De Hoeksche Waard verandert, blijkt uit misdaadcijfers van dit kalenderjaar.

Nog geen maand geleden trok burgerraadslid Jurrian Hensen van de ChristenUnie er al over aan de bel bij burgemeester Govert Veldhuijzen van de Hoeksche Waard: drugsdeals vinden 'gewoon' op klaarlichte dag plaats in het centrum van Oud-Beijerland. Hensen stelde er kritische vragen over, maar cijfers en dus een feitelijke onderbouwing ontbraken. Tot nu.

Volgens de VeiligheidsAlliantie in de regio Rotterdam is de Hoeksche Waardse drugshandel in de afgelopen zes maanden namelijk verdubbeld ten opzichte van 2018. Gemiddeld wordt elke week een aanhouding verricht, blijkt uit de cijfers. Daarnaast vonden er al tien meer 'drugsgerelateerde' misdrijven plaats.

Poll

Wat vind jij het grootste probleem in de Hoeksche Waard?

  • Woninginbraken (24%)
  • Autoinbraken (5%)
  • Drugs- en alcohol (45%)
  • Babbeltrucs (7%)
  • Fietsendiefstal (3%)
  • Jeugdoverlast (16%)
  • Winkeldiefstal (2%)
787 stemmen

Bevestiging

Hensen wist wel dat er het een en ander aan de hand was in de Hoeksche Waard, maar schrikt toch van de getallen die de VeiligheidsAlliantie nu naar buiten brengt: ,,Helaas bevestigen deze cijfers ons vermoeden'', zegt hij.

Volgens Hensen kunnen de daadwerkelijke aantallen echter nog veel hoger uitvallen dan nu blijkt. ,,Dit zijn namelijk alleen nog maar de cijfers van de zaken die door de politie in de Hoeksche Waard zijn waargenomen.''

Hoewel de cijfers in de Hoeksche Waard relatief zijn ten opzichte van misdaadcijfers in grotere steden als Rotterdam, Schiedam of Spijkenisse, laten de gegevens over de afgelopen zes maanden wel een beeld zien van een regio die in verandering is.

Hippe overtredingen

'Hippe' overtredingen zoals het (overmatig) gebruik van lachgas, drugs of alcohol groeien als kool, terwijl de 'ouderwetse' criminaliteit juist afneemt of stagneert. Die omslag vindt momenteel plaats in de Hoeksche Waard.

Neem auto-inbraken. Numansdorp was jarenlang koploper op dat gebied. Inwoners van het dorp, vlakbij de 'vluchtroute' A29, waren tot drie, vier jaar geleden tientallen keren doelwit van autokrakers. Campagnes van de gemeente Cromstrijen, de politie en de vele buurtpreventisten zorgden ervoor dat autodieven voortaan wel twee keer nadachten voordat ze een autoruit insloegen in de Burgemeester de Zeeuwstraat, de Voorstraat of op industrieterrein Middelsluis.

Uitzondering op die regel zijn echter de woninginbraken. Die blijven ongemeend 'populair', ook in de Hoeksche Waard. Toch vertekent het hoge stijgingspercentage van 29 procent, zegt de Veiligheids-Alliantie. ,,De cijfers zijn heel beperkt in de Hoeksche Waard. De absolute getallen blijven onder de tien inbraken. Op zo'n groot gebied is dat niet veel.''

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen