Volledig scherm
Joris Buitendijk, verzamelaar van oude foto's en aansichtkaarten. © VICTOR VAN BREUKELEN

Icoon van Oud-Beijerland overleden

Na een kort ziekbed is woensdag Oud-Beijerlander Joris Buitendijk (81) overleden. Het Spuidorp verliest daarmee één van zijn iconen. 

Niet iedereen zal Buitendijk direct van naam kennen, maar zeker wel vanwege zijn verschijning. Met zijn witgrijze haar en dito kleur baard was Buitendijk op tal van plekken in het dorp aanwezig. Altijd met een camera in zijn handen om de grote of kleine gebeurtenis op beeld vast te leggen.

Bijna 20 jaar lang was Buitendijk als bode in de gemeente Oud-Beijerland gastheer bij menig huwelijk op het Oude Raadhuis en in het gemeentehuis. In die functie maakte hij ook heel wat burgemeesters en wethouders mee en schonk duizenden kopjes koffie bij tal van overleggen en raads- en commissievergaderingen. De traditionele borrel na afloop van de raadsvergadering bleef hij ook in functie. ,,Als zo'n borrel te lang doorging, deed hij gewoon het licht uit'', herinnert gemeentevoorlichter Bert Waardenburg zich.

Fotocollectie

Buitendijk was vermaard om zijn uitgebreide (historische) fotocollectie van Oud-Beijerland. Wie op zoek was naar een oude foto van zijn straat of school kon altijd bij hem terecht. In zijn werkkamer stonden alle albums keurig gerangschikt op de plank. Na een blik op de inhoudsopgave pakte hij meteen het juiste boek en haalde de foto tevoorschijn.

Na zijn pensionering in 2003 bleef Buitendijk een trouw bezoeker van het gemeentehuis en het dorp. Bij iedere activiteit, lintjesregen, nieuwe raad of bijzonder bezoek; Joris was er altijd bij. Hij gaf eerst ruimte aan de persfotografen en pakte daarna zijn moment om foto's te maken. Eind november legde hij nog de uitreiking van de Sabina van Beijeren Prijs vast.

Vrijwilliger

Behalve met fotografie was Buitendijk ook actief voor stichting Museum Oude Raadhuis, als vrijwilliger bij de winkeliersvereniging, bij Oranjevereniging Prinses Juliana, bij de EHBO, als Lotus-slachtoffer, voor het Rode Kruis, voor stichting De Overbrugging en voor Historische Vereniging Oud-Beijerland. Op verzoek van Buitendijk heeft deze vereniging zijn uitgebreide fotoarchief, bijna 400 albums groot, opgenomen in de collectie.

Het afscheid van Joris Buitendijk is dinsdag 14 januari om 10.00 uur in Crematorium Hoeksche Waard in Heinenoord.

  1. Waterschapsbelasting valt hoger uit dan afgelopen jaren

    Water­schaps­be­las­ting valt hoger uit dan afgelopen jaren

    De belastingenvelop van waterschap Hollandse Delta valt binnenkort in de brievenbus bij inwoners van de Hoeksche Waard. De rekening die daarop vermeld staat is hoger dan de afgelopen jaren, meldt heemraad Piet Kome (financiën). ,,Er is extra geld nodig om al het werk in 2020 te kunnen doen'', zegt hij, doelend op onder meer dijkversterkingen en het aanleggen van natuurlijke oevers in onder meer Piershil, Goudswaard en Strijen.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen