Volledig scherm
NK Sprietlopen in Puttershoek. Archieffoto. © Archieffoto Victor van Breukelen

In de ban van de Japanse tv bij NK Sprietlopen

Binnenmaas is in de ban van de Japanners. Bij de komst van de Japanse tv-ploeg die het NK Sprietlopen in Puttershoek wil verslaan, spinnen ook de gemeente en het Maasdamse bedrijfje Qphoto garen.

Maakte het NK Sprietlopen twee jaar geleden al eens furore in Azerbeidzjan vanwege een oud filmpje op Facebook, nu maakt Puttershoek zich echt op voor een bijzondere editie vanwege een verslag op de Japanse televisie. Het televisiecircus is inmiddels in Nederland geland en komt vandaag alvast de Puttershoekse haven verkennen, waar acteur en presentator Souichi Nakaoka zaterdag een van de deelnemers is aan de 41ste editie.

Zijn dappere poging om glibberend over de spekgladde, met groene zeep ingesmeerde houten spriet - die ook nog eens spits afloopt - de overkant te halen, zal straks door 20g miljoen Japanners gezien worden. Het programma Itte-Q TV reist wereldwijd langs lokale tradities, met een acteur (Nakaoka) die zelf meedoet.

Kijkers

Quote

Het is bijzonder om beelden te schieten voor meer dan 20 miljoen kijkers.

Jeffrey Groeneweg

Het multimediabedrijfje Qphoto is door Itte-Q in de arm genomen om extra beelden te schieten. ,,Een prachtige klus. Ja, ook financieel interessant", reageert eigenaar Jeffrey Groeneweg. ,,We gaan hoogtebeelden voor ze maken van het NK sprietlopen. En we filmen morgen in Rijpwetering, waar Nakaoka alvast oefent. Het is natuurlijk ook bijzonder om de beelden te schieten voor meer dan 20 miljoen kijkers."

De Japanners zijn vandaag al in Puttershoek. De gemeente Binnenmaas probeert de Japanse tv-ploeg zoveel mogelijk van dienst te zijn. ,,Het is natuurlijk leuke promotie voor Puttershoek'', zegt een woordvoerder. ,,Japanners vinden Nederland heel interessant, dus misschien komen ze straks wel massaal op bezoek.''

Daarom beklimt een ambtenaar morgen samen met de tv-ploeg de kerk van Puttershoek, zodat ze van bovenaf beelden kunnen schieten van het dorp. Ook is de gemeente - op verzoek van het productieteam - nog op zoek naar een gids die goed Engels spreekt om de Japanners rond te leiden.

Aan de vaste invulling van het feestweekeinde is niet getornd. Met zangers, deejays en morgenavond rodeostierrijden, is het oude doch succesvolle recept van de traditionele ingrediënten voorzien. ,,We gaan er weer een topdag van maken", zegt Danny Snaaijer, die de organisatie van het jaarlijkse evenement in handen heeft.

Ook het AD is er met een eigen videoteam en zendt de beelden zaterdag online uit.