Volledig scherm
Johan de Ruiter met de in Oud-Beijerland gevonden Escher. © VICTOR VAN BREUKELEN

In Oud-Beijerland gevonden Escher is geveild in Klaaswaal

Wie wel eens is wezen kijken bij Escher in Het Paleis in Den Haag, een van de best bezochte musea van Zuid-Holland, weet hoe bijzonder de werken van de wereldberoemde graficus Maurits Cornelis Escher zijn. Hoe groot is dan de kans dat een van zijn creaties in de Hoeksche Waard onder een dikke laag stof wordt gevonden?

Niet groot, dacht Johan de Ruiter, algemeen directeur bij het veilinghuis van zijn familie in Klaaswaal. Dus toen hij onlangs bezoek kreeg van Oud-Beijerlanders die beweerden een Escher in hun bezit te hebben, wilde hij eerst goed onderzoek doen. 

,,Ik dacht direct: als hij echt is, is dat heel bijzonder. Maar je wilt mensen natuurlijk niet blij maken met een dode mus." Na uitvoerig onderzoek naar onder meer de echtheid van de handtekening, bleek de geboren Leeuwarder kunstenaar inderdaad de maker ervan.

Zinnenprikkelend

De litho - een afdruk van een op kalksteen gemaakte tekening - is typerend voor de zinnenprikkelende stijl van Escher: een waterval die stroomt door een stenen gangenstelsel dat spot met de wetten van de meet- en natuurkunde, waardoor de zintuigen soms compleet op het verkeerde been worden gezet. In de parallelle werelden van Escher sluiten pilaren en muren op het oog naadloos op elkaar aan, op een manier die helemaal niet kan.

Quote

Dit is een van onze bijzonder­ste kunstwer­ken, omdat het van zo'n aanspreken­de artiest is

Johan de Ruiter (veilinghuis Klaaswaal)

Omdat het niet gaat om een uniek kunstwerk, maar om één van 57 exemplaren wereldwijd, brengt het werk geen tienduizenden euro's, maar 'slechts' 7.000 euro op. ,,Dit is niet eens het allerduurste object dat we hebben geveild. Er was bijvoorbeeld ook een historische Oostenrijkse penning die 11.000 euro opleverde. Maar toch is dit wel een van de bijzonderste kunstwerken, omdat het van zo'n aansprekende artiest is. Daarom kwamen hier ook bieders vanuit de hele wereld op af", legt De Ruiter uit.

Tijdens de veiling afgelopen zondag zaten ook genoeg Hoeksche Waarders in de zaal, maar niemand kon op tegen een anonieme kunstliefhebber uit Londen, die via het internet de meer dan vijftig andere bieders overbood.

Groot netwerk

De internationale koop was een fraaie inwijding van de eerste veiling in het nieuwe Klaaswaalse kantoor van de familie De Ruiter, die in mei officieel werd geopend. Omdat de familie de beschikking heeft over maar liefst zeventig kantoren, onder meer in Rotterdam, Den Haag en België, is het netwerk van de veilers groot. Daardoor komen er met enige regelmaat kostbare historische objecten onder de hamer.

Zo verkocht De Ruiter zondag een porseleinkast uit China, gemaakt in de 18de eeuw, voor een kleine 3.000 euro. Ook een antieke slavenarmband met een diamant van bijna anderhalf karaat, die volgens De Ruiter waarschijnlijk van koninklijke afkomst is, leverde de eigenaar een flinke som geld (1.700 euro) op.

,,Vaak kloppen mensen bij ons aan met voorwerpen die van generatie op generatie worden doorgegeven", vertelt De Ruiter. ,,Op een gegeven moment komt er iemand die zoiets niet mooi genoeg meer vindt om in huis neer te zetten of te bewaren. Dan is een veiling het mooiste wat er is: verkopers krijgen een eerlijke prijs en alle potentiële kopers krijgen een kans."

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard