Volledig scherm
Vorige maand verstoorde een scheefhangende lichtmast de avondspits rond Rotterdam. © Rijkswaterstaat

Instabiele lichtmasten Haringvlietbrug verstevigd, later definitieve maatregelen

Uit een extra inspectie die Rijkswaterstaat deze week heeft gehouden aan de lichtmasten op de Haringvlietbrug is gebleken dat een verankering van de lantaarnpalen nodig is. Met houten palen en spanbanden zijn de masten vastgemaakt aan de brugleuning. Zo moeten ze de komende weken doorkomen voordat er definitief actie wordt ondernomen. Eerder verankerde Rijkswaterstaat al zes instabiele lichtmasten.

De twijfelachtige toestand van de lantaarnpalen op de brug, in de richting van het Brabantse Willemstad, kwam vorige maand aan het licht toen een scheefhangende lichtmast de avondspits rond Rotterdam verstoorde. De Haringvlietbrug, die de Hoeksche Waard met Brabant verbindt, werd urenlang afgesloten uit angst dat de paal op het wegdek zou vallen. Dat zorgde voor een waar verkeersinfarct.

Om dat scenario te voorkomen, zijn nu zo'n twintig lichtpalen vastgezet. Uit voorzorg, meldt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. ,,De nadere inspectie is deze week uitgevoerd. Vooruitlopend op de conclusies hebben we deze week nog een aantal extra lichtmasten gezekerd. We verwachten over twee tot drie weken de conclusies en aanbevelingen voor de te nemen maatregelen.''

Weggebruikers hoeven zich geen zorgen te maken dat bij een windvlaag een zware lantaarnpaal op hun dak terechtkomt, aldus Rijkswaterstaat. Uit een eerdere inspectie aan de brug en de verlichting bleek niet dat er mankementen waren.

Groot onderhoud

De laatste jaren kampt de Haringvlietbrug met verscheidene gebreken. Zo deden zich flink wat storingen voor en moest Rijkswaterstaat de brugklep herstellen omdat die na een reparatie opnieuw kuren vertoonde.

Het is onbekend wanneer de definitieve werkzaamheden aan de masten worden uitgevoerd. Sowieso staat de Haringvlietbrug op de nominatie om rond 2023 enkele maanden dicht te gaan zodat er groot onderhoud aan de brug kan worden uitgevoerd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen