Volledig scherm
Animal Rights protesteert tegen jachtseizoen. (RD/HW) FOTO: © VICTOR VAN BREUKELEN © VICTOR VAN BREUKELEN

Interne commissie: Hoeksche Waard heeft demonstratie Animal Rights onterecht verboden

De gemeente Hoeksche Waard heeft vorig jaar een demonstratie tegen de ganzenjacht op het eiland onterecht verboden. Dat heeft de interne bezwarencommissie van de gemeente Hoeksche Waard nu besloten na onderzoek. ,,We zijn zonder reden gecriminaliseerd.’’

De groep moest zaterdag 18 mei op last van de burgemeester de Kreupeleweg in Strijen verlaten. ,,Dit is ons nog nooit overkomen, terwijl we al vaker in de Hoeksche Waard actie hebben gevoerd’', vertelde Jessica Smit van Animal Rights destijds. ,,We hadden de keuze tussen vertrekken of opgepakt worden.’’

De demonstratie werd verboden, omdat de burgemeester bang was voor wanordelijkheden. Volgens de commissie was deze vrees ongegrond en blijkt uit een overhandigd geluidsbestand juist het tegendeel: de sfeer was gemoedelijk en er was geen sprake van een conflictsituatie tussen jagers en demonstranten. Daarnaast acht de commissie het van belang dat eerdere demonstraties altijd vreedzaam zijn verlopen. De gemeente gaat een bedrag van ruim duizend euro aan proceskosten voldoen.

Smit: ,,Onze activisten werden zonder reden gecriminaliseerd. Wij hebben de gemeente gewezen op de strenge verplichting van de overheid om demonstraties te faciliteren en beschermen. Wij zijn blij met het nieuwe besluit.”

Animal Rights voert al sinds 2015 regelmatig actie in de Hoeksche Waard. ,,Dit was de eerste keer dat in korte tijd twee demonstraties werden verboden. De politie verklaarde zelfs dat de burgemeester demonstraties tegen de jacht in de Hoeksche Waard op voorhand niet meer accepteert. Een grove schending van de grondrechten van onze activisten’’, aldus Smit.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen