Volledig scherm
De Hitsertse Kade moet een plek worden met een mix van woningen en waterrecreatie. © Zeelenberg Architectuur

Inwoners in actie tegen huizen Hitsertse Kade

Inwoners van Zuid-Beijerland lopen te hoop tegen het plan om twaalf woningen aan de Hitsertse Kade te bouwen. Volgens een speciaal daarvoor opgerichte werkgroep 'verkwanselt' de gemeente Korendijk dan het recreatiegebied.

In een notitie brandt de werkgroep de plannen van projectontwikkelaar Zeelenberg volledig af. ,,De woningen dragen op geen enkele manier bij aan de gewenste en beoogde 'opwaardering' van het bestaande recreatiegebied en de jachthaven van Watersportvereniging De Hitsert'', aldus de werkgroep, die volgende week dinsdag de raadscommissie toespreekt. Ze hoopt dat het dorp er voor uitloopt.

Quote

De bewoners van de woningen zullen geen geluids­over­last accepteren

Werkgroep Hitsertse Kade

De werkgroep denkt dat het recreatiegebied 'de helft van de huidige beschikbare ruimte zal gaan verliezen', omdat de buitendijkse woningen op het bestaande terrein komen, met bijbehorende parkeerplaatsen en toegangsweg. De werkgroep vreest voor nog meer ongewenste effecten. ,,De zonnende en badende recreanten zullen zich vanuit twaalf hoge 'paalwoningen' en balkons voortdurend bespied voelen.''

Overlast

Ook stelt de werkgroep dat de jeugd er niet meer tot laat kan vertoeven. ,,De bewoners zullen in de zomer de recreanten en watersporters als lawaaiig en de drukte als hinderlijk ervaren. Ook de zomerse openluchtfeestjes die jongeren 's avonds en 's nachts op het recreatieterrein houden, zullen als overlast ervaren worden. De bewoners van permanente woningen zullen geen geluidsoverlast accepteren. Zeker is dat de 'hangplek' van de jongelui dan verdwijnt zonder dat er een alternatief wordt geboden.''

Wethouder Paul Boogaard van Korendijk wil inhoudelijk niet op het plan ingaan. De bal ligt volgens hem bij Zeelenberg. ,,De initiatiefnemer is nu aan zet. De gemeenteraad wil daar wat creëren, maar het is belangrijk dat er draagvlak voor het plan is'', zegt hij.

Verkoopaktes

Jean-Paul Bron van Zeelenberg liet onlangs weten dat toekomstige bewoners rekening moeten houden met het openbare karakter van het gebied en er geluid kan komen van het recreatieterrein. Dit wordt volgens hem vastgelegd in de verkoopaktes. De bedoeling is de opbrengst van de huizenverkoop deels in te zetten voor de aanleg van zwemsteigers, een beachvolleybalterrein en een flinke parkeerplaats.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard