Volledig scherm
Bewoners met geldproblemen krijgen meer advies en hulp. © Thinkstock

Inwoners krijgen advies bij geldproblemen

Met de regionale campagne 'Voor hetzelfde geld' willen organisaties in de Hoeksche Waard inwoners advies geven over hoe om te gaan met geld en hulp bieden bij (beginnende) financiële problemen.

De campagne is een vervolg op de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst in januari dit jaar. De vijf Hoeksche Waardse gemeenten en een vijftal organisaties onderschreven toen de doelstelling om financiële problemen bij inwoners sneller te signaleren, te voorkomen en indien nodig op te lossen.

Krachten gebundeld

Tijdens de Seniorenbeurs in De Drie Lelies in Puttershoek gaf wethouder Arie Mol van de gemeente Binnenmaas het startsein van 'Voor hetzelfde geld'. Negen organisaties hebben de krachten gebundeld: Startpunt Geldzaken, Humanitas, Welzijn Hoeksche Waard, HW Wonen, Dienst Gezondheid & Jeugd, Rabobank Het Haringvliet, Werk & Inkomen Hoeksche Waard, Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland en SVHW.

,,Op de website voorhetzelfdegeld.org, met folders en hulp van professionals en vrijwilligers is de campagne erop gericht om informatie te geven over waar je terecht kunt voor hulp bij beginnende financiële problemen'', zegt Elly Teeuw, coördinator thuisadministratie van Humanitas Hoeksche Waard-Oost. ,,Vaak komen mensen pas in actie als de problemen hen bijna boven het hoofd gegroeid zijn, maar wij willen juist klaarstaan bij beginnende financiële zorgen. En dat zo laagdrempelig mogelijk, aangezien het voor veel mensen toch een gevoel van schaamte geeft om voor hun problemen uit te komen. Dat speelt nog steeds een grote rol'', stipt Teeuw aan, die stelt dat in Nederland één op de vijf huishoudens te kampen heeft met geldsores.

Gêne 

De organisatie willen die gêne wegnemen. ,,Waarbij de Hoeksche Waarder met financiële problemen zélf de keuze kan maken bij welke instantie hij of zij wil aankloppen. Dat kan bij een vrijwilligersinstantie als Humanitas, maar ook bij professionals. Dankzij de samenwerking komt die persoon altijd op de goede plek'', geeft Elly Teeuw aan. ,,Of het nu omgaan met geld betreft, maar ook als het gaat om het geven van inzicht in inkomsten en uitgaven en regelingen waarvan mensen het bestaan nog niet kennen. Bovendien verstrekken we tips en trucs.''

Op de website staan ervaringen van mensen beschreven. In 2019 zal er een boekje verschijnen waarin alle informatie wordt gebundeld. Dat boekje laat nog even op zich wachten in verband met de nieuwe gemeente Hoeksche Waard.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen