Volledig scherm
Ivana: ,,Als ik thuis ben, ben ik aan het ontwerpen." © Privéfoto

Ivana droomde er niet van maar is het nu wel: modeontwerpster

Ivana van der Ende uit 's-Gravendeel is nog maar 26, maar verovert stukje bij beetje de harten van Hoeksche Waarders die op zoek zijn naar kleding op maat.

Modeontwerpster worden, dat klinkt als een meisjesdroom. Niet voor Ivana, zij had eigenlijk geen idee dat het echt een optie was. Creatief was ze altijd al. Zo had ze een oude naaimachine waarop ze al langer jurkjes maakte.

Ivana: ,,Nou ja, jurkjes: het waren eigenlijk twee lapjes stof aan elkaar. Ik had geen idee dat de modevakschool nog steeds bestond en kwam eerst uit bij de kunstacademie. Maar daar zeiden ze: bij ons maak je een kunstobject, het gaat eigenlijk niet om de pasvorm. Je zou eens bij de modevakschool moeten gaan kijken."

In haar laatste jaar daar liep ze stage bij een vrouw die kleding maakte die mooi was, maar ook heel erg draagbaar. ,,Achter haar 'winkel van Sinkel' met bolletjes wol had ze een plek voor kledingreparaties en kleding op maat. Met haar kon ik praten over hoe ze dat aanpakte. Toen voelde ik: dit moet het zijn."

Quote

Als ik thuis ben, ben ik tot 21.00 uur aan het maken en ontwerpen

Ivana van der Ende

Ivana werkt nu parttime in haar eigen zaak en heeft daarnaast een parttime baan in een boekhandel. ,,In een creatief beroep moet je wel praktisch denken en ik heb nu een fijne middenweg gevonden. Meer groeien kan altijd nog."

Thuis rustig op de bank zitten, daar doet Ivana bijna niet aan. ,,Als ik thuis ben, ben ik tot 21.00 uur aan het maken en ontwerpen. Ik zie dat niet als moeten. En eigenlijk ook niet echt als werk. Ik vind dat gewoon heel leuk. "

Ze noemt zichzelf een echte koukleum en houdt niet van de winter. Behalve als het om kleding gaat. ,,Winterkleding blijft de leukste mode die er is. Comfort staat bij mij echt met grote, dikke letters bovenaan. Dat komt overal in terug."

Een eigen winkel

Haar zus stelde het laatst nog voor: ‘Zou je niet een winkeltje op de Voorstraat in Dordrecht willen?’ Maar voorlopig werkt Ivana het liefst vanuit haar werkplek in ‘s-Gravendeel, waar ze afgelopen maand ook haar eerste workshops tassen maken gaf. “Ik wil hier helemaal niet weg. Heb hier klanten die elke keer terugkomen. Ik ben er ook heel trots op als mensen van hier zeggen dat ik een goed product hebt. Dat kun je natuurlijk zelf wel vinden, maar het is heel mooi om het terug te krijgen. Dat eigen winkeltje komt er misschien nog wel een keertje. Maar ik heb zeker geen ambities om ver weg te gaan.”

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen