Volledig scherm
Waterscooters kunnen voorlopig niet meer terecht bij de Oude Tol in Oud-Beijerland. © arie kievit

Jetski's niet meer welkom bij Oude Tol

Waterscooters en jetski's kunnen voorlopig niet bij de Oude Tol in Oud-Beijerland te water worden gelaten. De gemeente stelt de botenlanceerplaats bij het recreatiegebied aan het Spui uitsluitend nog beschikbaar aan de regionale brandweer van Zuid-Holland Zuid.

Zwemmers klaagden de laatste tijd geregeld over snel varende jetski's en waterscooters bij de Oude Tol, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Dat is gevaarlijk. Vandaar het besluit om de lanceerplaats alleen nog open te stellen voor de brandweer. Voor de brandweer was hij aanvankelijk ook bedoeld.''

Oud-Beijerland maakte vorig jaar een zwembaai bij de Oude Tol om zwemmen er veiliger te maken. Ook werd er een natuurspeeltuin aangelegd. De plek is daardoor een uitstekend recreatiegebied voor kinderen en gezinnen. En dat moet zo blijven, stelt de gemeente.

Beperkte ruimte

Het merendeel van de gebruikers van de botenlanceerplaats bestaat tegenwoordig uit mensen met waterscooters en jetski's die het Spui op willen. Het besluit om de snelle vaartuigen te weren bij de Oude Tol is deels ook ingegeven door de beperkte ruimte. ,,Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden.''

Die keuze valt dus uit in het voordeel van de brandweer, die deel uitmaakt van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. De lanceerplaats voor boten wordt binnenkort fysiek afgesloten voor andere gebruikers. Mogelijk komt er een slagboom waarvan de brandweer een 'bedieningssleutel' krijgt. ,,Maar hoe dat er precies uit komt te zien, is nog niet zeker'', zegt de woordvoerder.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard