Volledig scherm
Nu het azc dicht is, zakte de school door de ondergrens van 23 leerlingen. © Joep van der Pal

Julianaschool moet deuren sluiten

Sluiting is onafwendbaar voor de Julianaschool in Schenkeldijk. Door de sluiting van het azc in 's-Gravendeel zijn er nog slechts 21 leerlingen over.

De sluiting van het asielzoekerscentrum in 's-Gravendeel kostte de Julianaschool in totaal twintig leerlingen. Bijna de helft, dus. Een klap die niet op te vangen was voor de basisschool in het bescheiden buurtschap.

In de wet van het Primair Onderwijs is namelijk onherroepelijk vastgelegd dat wanneer een school op 1 oktober minder dan 23 leerlingen heeft, de Minister de bekostiging van de school per 1 augustus in het daaropvolgende jaar beëindigd. En dus sluiten de deuren van de dorpsschool volgend jaar definitief.

Directeur Peter van Pelt heeft de ouders van de 21 overgebleven leerlingen geïnformeerd. ,,Dat is best een tik voor zo'n buurtschap'', zegt hij. Een aantal ouders reageerden emotioneel. ,,Dat is logisch, want veel van die mensen wonen hier hun hele leven en hebben zelf ook op de Julianaschool gezeten. Schenkeldijk bestaat straks alleen nog uit een paar woningen. Er is geen levendigheid meer als er geen kinderen meer van en naar school lopen.''

Die situatie doet zich na augustus volgend jaar sowieso voor. Het huidige onderkomen van de Julianaschool is niet toekomstbestendig. Volgens Van Pelt is het gebouw al enkele jaren 'op'. ,,Het was tijdelijke bebouwing'', zegt hij. ,,Dus mag het tot een fusie met De Boemerang komen, dan zullen we die niet voortzetten in het pand van de Julianaschool.''

De sluiting van de Julianaschool is de derde op het eiland. Eerder sloten met De Hooistoof in Strijensas en De Viking in Nieuwendijk al twee scholen vanwege de krimp. Hoe droef het lot van de kleine basisschool ook is, de overkoepelende stichting Acis kan ook positieve cijfers overleggen. Zo groeide De Meerwaarde in Strijen met 21 leerlingen. Een opvallende statistiek, zegt bestuursvoorzitter Luc van Heeren, omdat Strijen een van de snelst vergrijzende dorpen in de Hoeksche Waard is.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen