Ketelbinkieprijs voor Tomaso, de sojasaus met louter streekproducten van hier
Het bedrijf ‘BoerBakkerBert’ uit Rotterdam en de Hoeksche Waard heeft de jaarlijkse Ketelbinkieprijs gewonnen. Deze vier zakenvrienden zijn de drijvende krachten achter de Tomasu-sojasaus die met louter streekproducten volgens oud-Japans recept wordt gemaakt. De saus wordt inmiddels in vele landen verkocht, wordt gebruikt in internationaal vermaarde restaurants en er is een wachtlijst voor klanten.
Volgens de jury voldoen BoerBakkerBert en Tomasu aan alle criteria voor de aanmoedigingsprijs: het is een jong en nog niet al te groot, avontuurlijk, initiatiefrijk en optimistisch bedrijf dat de regio ook buiten de landsgrenzen aanzien geeft. Al sinds 1982 wordt de Ketelbinkieprijs aan een dergelijk bedrijf uitgereikt.
Het idee ontstond een aantal jaren geleden bij Thomas Uljee die zijn interesse in het bakkersvak verloor en in de ban kwam van het idee om hier een sojasaus te brouwen. Als afgestudeerd voedseltechnoloog kwam hij op het spoor van een fabrikant in het Amerikaanse Kentucky die soja brouwde in oude whiskyvaten. Dat voorbeeld volgde hij hier, in samenwerking met drie zakenvrienden.
Uitreiking
Bij de uitreiking, vanmiddag op Central Post in Rotterdam, gaf juryvoorzitter Bas Janssen (in het dagelijks leven directeur van havenwerkgeversvereniging Deltalinqs) ook alle lof aan de andere twee kandidaten. Dat zijn Floating Farm, de eerst drijvende boerderij ter wereld in het Merwe-Vierhavensgebied, en Ramlab, een technisch bedrijf op Heijplaat dat 3D-printers levert voor industriële onderdelen.
Stuk voor stuk prachtige bedrijven
,,Stuk voor stuk prachtige bedrijven,’’ aldus het juryrapport. ,,Zij opereren in verschillende sectoren, maar hebben een aantal zaken gemeen. BoerBakkerBart, Floating Farms en Ramlab zijn ingegaan tegen de gedachte dat zoiets niet kan, dat zoiets in Rotterdam toch niet van de grond zal komen, en zij kijken met open blik en innovatieve geest naar de wereld. Of het nu de grondstoffen betreft voor sojasaus, voor een melkproduct of voor een industrieel instrument - het wordt allemaal lokaal vervaardigd. Daardoor heb je minder vlieg- en vaarbewegingen, stimuleer je de lokale industrieën en probeer je de wereld beter en schoner te maken.’’
Vanwege Covid-19 werd de Ketelbinkiebokaal in 2019 voor het laatst uitgereikt: toen aan SKOON Energy, leverancier van mega-batterijen waarmee de energietransitie kan worden versneld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drukte door boerenprotest blijft uit in regio Rotterdam
Boeren uit het hele land trekken vandaag richting het Gelderse Stroe. Zij protesteren tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet. Ook uit de Rotterdamse regio rijden boeren op hun tractoren naar Gelderland. Toch bleven tijdens de ochtendspits problemen uit. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Onheilspellende wolken zijn opmaat voor onstuimig weer in regio Rotterdam
De regio Rotterdam zet zich schrap voor noodweer. Plaatselijk zijn er windhozen, hagelbuien en bakken regen. Het leidt allemaal tot bijzondere beelden uit de regio. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
PREMIUM
Hoe Tomasu Sojasaus uit Rotterdam de wereld verovert en topkoks in vervoering brengt
Nooit hadden ze ook maar een moment durven denken dat hun Tomasu Sojasaus zoveel indruk zou maken op chefkoks en fijnproevers. Nu dit Rotterdamse product van Hoeksche Waardse sojabonen, Frans zeezout en bronwater de wereld verovert, willen de vier mannen van BoerBakkerBert meer. En verder. Al bepaalt tijd het tempo. -
PREMIUM
Dol op álles waar kers in zit? Dan moet dit adresje je zeker aanspreken
De bekende kersenstal in Mijnsheerenland is niet meer, leve de kersenschuur! Gijsbert van Randwijk stampte op de plek waar voorheen zijn kraam stond een waar eldorado voor kersenliefhebbers uit de grond onder de naam LekKers. Compleet met een terras waar dorstigen een, hoe kan het ook anders, alcoholvrij kersenbiertje kunnen nuttigen. -
PREMIUM
Zo speelt de Hoeksche Waard een grote rol bij de maak van de beroemde Tomasu sojasaus
Klein flesje, grote impact. De vier Hoeksche Waardse compagnons van het Rotterdamse BoerBakkerBert dichten met hun ‘homemade’ Tomasu sojasaus stormenderhand een gat in de markt. Nu al zijn er wachtlijsten, waarop ook internationaal vermaarde restaurants prijken. En: in het BoerBakkerBert van de toekomst speelt ook Tiengemeten - mogelijk - een rol.