Knotwilgen bij Binnenmaas.
Volledig scherm
Knotwilgen bij Binnenmaas.

Knotploegen maken zich op voor een eindsprint

De knotploegen van Hoekschewaards Landschap (HWL) staan voor een eindsprint. De afgelopen maanden hebben ze al bijna 2000 wilgen geknot, maar ze hebben nog 180 te gaan.

Haast is geboden, want door de zachte winter zullen de bomen sneller uitlopen en moeten de knotters eerder stoppen. ,,Eigenlijk is het ieder jaar wel knijpen of we het voor elkaar krijgen'', zegt Flip Scherbeijn van het Hoekschewaard Landschap.

De zes ploegen zijn sinds eind november al bezig. Zij nemen de knotwilgen op dinsdag, donderdag en zaterdag onder handen. Scherbeijn rekent voor dat er nog een stuk of zes of zeven vrijwilligers nodig zijn om de klus te klaren. Dat moet gebeurd zijn voordat het voorjaar echt ontluikt, de bomen gaan uitlopen en de vogels gaan nestelen.

Quote

Eigenlijk is het ieder jaar wel knijpen of we het voor elkaar krijgen

Flip Scherbeijn

Door de zachte winter is dat dit jaar weer iets eerder. Om achterstand in te lopen zijn extra handen nodig.

Zuinig

Voor een wilgenknotter zijn niet veel vereisten nodig. ,,Je moet het leuk vinden om buiten bezig te zijn met andere mensen'', legt Scherbeijn uit. Zagen, takken oprapen, slepen: de knotter kan zich uitleven in verschillende disciplines.

Verschillende locaties in de Hoeksche Waard moeten nog onder handen worden genomen, zoals in delen van Heinenoord en verschillende dijken in Strijen. ,,We zijn ook nog bezig bij een boer aan de Molendijk in Klaaswaal.''

De knotwilgen hebben het met de stormen van de afgelopen weken zwaar te verduren gehad. Scherbeijn: ,,Ze lopen het risico dat ze kapot waaien en dan ben je ze kwijt. Je moet heel zuinig zijn op bomen.''

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen