Lekker en gezond: deze koeien krijgen spruitjes als ontbijt

VideoWaarom melk uit de Hoeksche Waard zo gezond en lekker is? Vanwege de 15 kilo knalgroene vitaminebommen die de koeien dagelijks naar binnen stouwen. Boer Arjan Steenhoek uit Maasdam voert zijn vee al dertig jaar spruitjes.

Quote

Spruitjes die misvormd zijn, of aardappe­len die wat plekjes hebben kunnen niet verkocht worden. Mensen zijn kritisch

Arjan Steenhoek

De oer-Hollandse groente, die onlangs ook door de Amerikanen als ‘healthfood’ is ontdekt, gaat er in als koek bij de 32 melkkoeien van de boer uit het Maatschap Steenhoek in Maasdam. Ook het jongvee smult er van. ,,Niet alleen is het heel gezond voor de koeien, maar ook is het goed voor de melkproductie’’, legt hij uit.

Dat zit zo. Hoe meer vitaminen en mineralen de dieren binnen krijgen, hoe meer melk er uit hun uiers komt. ,,Er zittten zo veel voedingswaarden in spruitjes, dat de productie alleen maar omhoog schiet’’, zegt Steenhoek. Twee keer per dag strooit hij kilo’s spruitjes voor de koeien uit. ,,Elke koe eet zo’n 15 kilo per dag. En 10 kilo aardappelen.’’ Precies het aantal dat is toegestaan van de Gezondeidsdienst voor Dieren.

Daarnaast gaan de groenten, die in grote hoeveelheden geteeld worden in het Zuidwesten van Nederland, op deze manier niet verloren. ,,Dit zijn eigenlijk de reststromen van de akker- en landbouwers in de regio. Spruitjes die misvormd zijn, of aardappelen die wat plekjes hebben kunnen niet verkocht worden. Mensen zijn kritisch. Maar deze manier komen ze terecht in een mooie kringloop. Eigenlijk precies zoals de minister het wil.’’

Voor Steenhoek en collega’s in de Hoeksche Waard zijn de spruitjes een vast recept in de wintermaanden. ,,Er groeit dan weinig gras. En als dat groeit, kun je het de koeien niet aan doen om in de modder te staan. Zo krijgen ze toch gezond eten binnen. We doen dit al zo’n dertig jaar. En we hebben geen enkele reden om er mee te stoppen.’’

Volledig scherm
Koeien genieten van spruiten in hun stal in Maasdam. © Qphoto

Elke dag op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.  

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard