Volledig scherm
De gemeente Hoeksche Waard zet flink in op duurzaamheid. Huibert Steen legde onlangs nog zonnepanelen op dak van Gameren Mechanisatie in Numansdorp. © Qphoto

Lening moet Hoeksche Waarders overtuigen om huis energieneutraal te maken

Het voornemen was er al langer, maar nu heeft ook de gemeenteraad haar fiat gegeven. Hoeksche Waarders kunnen vanaf september een speciale lening aanvragen bij de gemeente om het huis energiezuiniger te maken.

Voorlopig is er een budget van 500.000 euro voor deze duurzaamheidslening. ,,Hiermee kunnen particuliere woningeigenaren tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan hun woning financieren’’, zegt wethouder Huibert Steen. De bedoeling is dat Hoeksche Waarders door de maatregelen hun energierekening kunnen verlagen en ook comfortabeler kunnen wonen. ,,Ik hoop dat veel inwoners deze kans grijpen om hun steentje bij te dragen aan een energieneutrale Hoeksche Waard.’’

En dat is nodig. Want de gemeente heeft de ambitie om al in 2040 energieneutraal te zijn. Dat is tien jaar sneller dan de rest van Nederland dat volgens de regering moet zijn. Investeringen van inwoners is daarbij noodzakelijk. Een actie als deze duurzaamheidslening is daarbij nodig om inwoners de vaak dure duurzaamheidsmaatregelen te laten financieren.

Inwoners kunnen tussen de 2500 en 25.000 euro lenen bij de gemeente tegen een lage rente. Daarvan kan onder meer isolatiemateriaal worden aangeschaft om spouwmuren mee op te vullen, kunnen zonnepanelen worden gekocht of kan een warmtepomp worden geïnstalleerd.

Volgens de gemeente weegt de investering die inwoners moeten doen op tegen de kosten die bespaard worden. ,,In de meeste gevallen levert de investering zelfs direct geld op. De leningen worden afbetaald binnen tien of vijftien jaar, afhankelijk van de hoogte van het bedrag’’, meldt de gemeente in een bericht op haar website.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (16%)
  • Nee (84%)
628 stemmen