Volledig scherm
Ankie de Groot staat in haar winnende kunstwerk. © Arie Kievit

Lokale kunstenaars verrast door winst Cultuurprijs

Drie compleet verraste kunstenaressen, een overtuigd publiek, een verdeelde en ook unanieme jury. De uitreiking van de Rabobank Cultuurprijs 2019 gisteravond bij Galerie Kunstkijk in Oud-Beijerland werd een mooi feest voor de winnaars.

Ze ging 'even naar een prijsuitreiking' had Ankie de Groot thuis gezegd, maar haar kunstwerk Warmte in de ruimte bleek de winnaar van de Publieksprijs die door de gemeente Hoeksche Waard was ingesteld. Als een van de gebruikers van de tijdelijke galerie had De Groot zich laten inspireren door diezelfde ruimte en een stellage gemaakt met rode, brede banden van textiel waarop op de labels 'un-finished' waren bevestigd.

Een werk waarmee zij dubbel zoveel stemmen binnenhaalde als de nummer twee, wist wethouder van cultuur Harry van Waveren. De 500 euro die zij met haar werk verdiende, besteedt De Groot aan haar stichting Kunstbus die kunst en cultuur brengt op plekken waar dat door bezuinigingen niet zo vaak is.

Cheque

De Cultuurprijs boven 21 jaar, een cheque van 1000 euro, was voor het kleinste ingezonden werk: 51ᶱ 48"13.3''N 4ᶱ24'36.9''E van Pauline van der Wijk. Zij heeft twee analoge opnames over elkaar op hetzelfde stuk film gezet waardoor een nieuwe ruimte in plek en tijd ontstaat.

Enigszins beduusd nam Van der Wijk de prijs in ontvangst. ,,Ik dacht laat ik eens wat insturen. Veel foto's zet je in de computer of stuur je naar degene die er op staat.’’ ,,Dit is erg leuk'', sprak de docente beeldende kunst over het winnende werk waar de jury unaniem lovend over was.

Quote

Ik dacht: laat ik eens wat insturen

Pauline van der Wijk

Meer discussie was er geweest over het werk van Marit van As, die met haar fotowerk Grenzeloos, de Cultuurprijs tot 21 jaar kreeg uitgereikt. De studente aan de Willem de Kooning Academie heeft de personen zo in haar werk geplaatst dat het beklemming uitbeeldt. ,,Intrigerend werk'', oordeelde de jury.

Initiatief

De Rabobank Cultuurprijs is een initiatief van de bank en Dok-C, platform voor kunst en cultuur in de Hoeksche Waard. De prijzen werden uitgereikt in de galerie die volgende week sluit omdat het pand een andere bestemming krijgt.

,,Een drama'', sprak voorzitter Riana Eckhardt. ,,Als er iemand is die een oplossing weet voor ons kunstenaars, heel graag.''

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen