Volledig scherm
Bas Boelhouwers, wethouder in het huidige college van de gemeente Cromstrijen en partijlid van Cromstrijen '98. © Gratis

Lokale partij Cromstrijen '98 na herindeling zelfstandig verder

Cromstrijen'98 gaat na de herindeling van de Hoeksche Waard zelfstandig door. Dat heeft de partij besloten tijdens de algemene ledenvergadering. Ondertussen is een groep andere 'lokalo's' bezig met de oprichting van een partij voor senioren.

De Eerste Kamer maakt naar verwachting binnenkort de fusie per 1 januari 2019 van de vijf eilandgemeenten definitief. Lokale partijen beginnen nadrukkelijk na te denken over hun toekomst. Bint uit Oud-Beijerland pleitte voor één grote lokale partij op het eiland, maar nu al is er versplintering.

Quote

Iedereen moet zich in onze grondhou­ding gaan herkennen en zich veilig gaan voelen bij onze partij

Cromstrijen '98

Cromstrijen'98 bracht gisteren namelijk het bericht naar buiten dat het zelfstandig aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 november meedoet. De partij telt in de gemeenteraad van Cromstrijen nog slechts twee zetels. Bij de verkiezingen van ruim vier jaar geleden kreeg de partij er vier, maar in de tussentijd gingen voormalig fractievoorzitters Dick Polderdijk en Izaäk van der Giesen zelfstandig verder.

Cromstrijen'98 is ondanks de interne onrust van de afgelopen jaren vol zelfvertrouwen over de toekomst. ,,Daar waar diverse partijen zichzelf nu opnieuw aan het uitvinden zijn, zijn wij van mening dat wij vanuit onze eigen kracht Hoeksche Waard breed kunnen opereren door onze eigen, voor iedereen herkenbare, identiteit te behouden'', aldus de partij in een verklaring. 

Volgens Cromstrijen'98 is het na een herindeling 'nog meer nodig dat wij ons optimaal inzetten voor Numansdorp en Klaaswaal'. ,,Deze werkwijze willen wij ook doortrekken naar alle kernen in de Hoeksche Waard. Iedereen moet zich in onze grondhouding gaan herkennen en zich veilig gaan voelen bij onze partij. Daar waar de politiek tot nu toe gefaald heeft, door de inwoners voortdurend te negeren, laten wij de inwoners niet in de steek.''

Ondertussen zijn er ook initiatieven voor lokale partijen. Riene Verburgh van het Burgercomité tegen de herindeling maakte onlangs al bekend met een eigen lijst deel te nemen aan de verkiezingen.

Pril

Emil Behm (76), voormalig raadslid van Gemeentebelangen Binnenmaas, is bezig een seniorenpartij op te richten. ,,De Hoeksche Waard bestaat voor twee derde uit senioren'', zegt hij. ,,Wij zijn goede kandidaten aan het zoeken voor een lokale seniorenpartij die niet verbonden is aan een landelijke partij. Er lopen al contacten met raadsleden van lokale partijen om zich bij ons aan te sluiten. De oprichting ervan bevindt zich nog in een pril stadium, maar het plan is er zeker. Wmo, ouderenzorg en gratis vervoer voor ouderen zullen de speerpunten van deze partij zijn.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard