Volledig scherm
Albert Scheerhoorn van Gemeentebelangen Binnenmaas dat 'Lokalen Hoeksche Waard' gaat heten. © AD

Lokale partijen verenigen zich in Lokalen Hoeksche Waard

Vier lokale politieke partijen in de Hoeksche Waard gaan verder onder de naam Lokalen Hoeksche Waard. Dat werd gisteravond laat bekend, nadat de Eerste Kamer de herindeling van de vijf gemeenten definitief maakte. Alleen Cromstrijen’98 zondert zich af.

Gemeentebelangen Binnenmaas (GBBM) wijzigt de naam van de partij in Lokalen Hoeksche Waard. ,,Het is dus geen fusie’’, aldus Albert Scheerhoorn van GBBM. Raadsleden van andere partijen kunnen zich daarbij aansluiten. Het Oud-Beijerlandse Bint, Strijens Belang en Gemeentebelangen Korendijk zullen dit doen, evenals een aantal eenmansfracties. ,,We moesten ons wel verenigen’’, zegt Scheerhoorn.

Versplintering

Quote

We hebben niets aan versplinte­ring en dus ook de inwoners niet

Hein Verbiest, Bint

De kieslijst en de lijsttrekker zijn nog niet bekend. Dat heeft er mee te maken dat de lokalen pas laat op stoom zijn gekomen doordat eerst het verdict van de Eerste Kamer werd afgewacht. De lokale politici schuiven nu alle emoties opzij om één groot machtsblok te vormen. ,,Allemaal zijn we tot de conclusie gekomen dat we aan versplintering niets hebben en dus ook de inwoners niet. Samen staan we vele malen sterker’’, zegt Hein Verbiest, de huidige fractievoorzitter van Bint.

Op basis van de zetelverdeling na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kan Lokalen Hoeksche Waard meteen de grootste partij worden. Van de 37 te vergeven zetels zou de partij er dan negen opeisen. Dat zijn er twee meer dan het CDA en vier meer dan VVD en SGP. Al komt er ook concurrentie bij, onder meer van de Senioren Partij Hoeksche Waard en de lijst van Riene Verburgh, bekend van het Burgercomité tegen herindeling. De verkiezingen zijn op 21 november.

Groot en sterk

Volgens Verbiest is de verkiezingsuitslag van 2014 als basis de ‘minimale variant’. Lokalen Hoeksche Waard gaat er vanuit dat ‘de Hoeksche Waard niet afwijkt van de landelijke trend’. Verbiest: ,,Dus worden we de grootste partij, moeten we wethouders leveren en gaan we besturen. Dat gaat lukken, want nu zijn de lokalen ook al groot en sterk in de vijf raden.’’

De afgelopen weken werden de statuten voor de nieuwe partij al geschreven en werd gewerkt aan het verkiezingsprogramma. ,,Onze speerpunten zullen niet veel afwijken van de punten die de lokale partijen bij de vorige verkiezingen hadden.’’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard