Volledig scherm
© Robin Utrecht

Man (86) uit Hoeksche Waard overleden aan corona

Een 86-jarige man uit de Hoeksche Waard is vanmorgen overleden in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. De man bleek afgelopen dinsdagavond het coronavirus te hebben. Hij is de eerste Nederlander die is overleden aan de gevolgen van een infectie met het nieuwe virus.

Het is nog altijd onbekend wie de man heeft besmet. Het ziekenhuis spreekt zijn ‘enorme medeleven uit aan de familie van de patiënt’. Ook minister Bruno Bruin stelt dat zijn gedachten zijn bij de familie, vrienden en dierbaren van de man. ,,Ik wens hen veel kracht en sterkte toe in deze moeilijke tijd’’, stelt hij in een tweet.

Woonde zelfstandig

De overleden man woonde zelfstandig met zijn vrouw in de gemeente Hoeksche Waard. Hij had geen thuiszorg. Twee huisartsen kwamen dit weekeinde bij hem op huisbezoek. Zij zitten uit voorzorg in quarantaine.

De huisarts belde zondagavond een ambulance om de man vanwege hoge koorts naar het Ikazia Ziekenhuis te brengen. De eerste diagnose was dat hij urinewegklachten had. Hij kwam op een kamer terecht met een andere patiënt. In de loop van de maandag ontwikkelde hij luchtwegklachten, waarna hij werd getest.

Dinsdagavond

Dinsdagavond laat werd de besmetting ontdekt. Hij was toen nog aanspreekbaar. Het ziekenhuis kon aan hem zelf vragen of hij enig idee had van wie hij het virus had gekregen. De toestand van de oudere patiënt verslechterde echter nadat bleek dat hij coronapatiënt was.

Het ziekenhuis en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) hebben de verdere contacten van de patiënt (bezoekers en verzorgers) in kaart gebracht en gaan na of zij klachten hebben. Alle contacten die verkoudheidsklachten of koorts hebben, is gevraagd thuis te blijven. Zo nodig worden zij getest.

‘Geen extra maatregelen’

Burgemeester Jan Pieter Lokker van de gemeente Hoeksche Waard leeft mee met de partner van de overleden man en de overige nabestaanden, laat hij weten. De twee huisartsen uit Strijen en Heinenoord die in de dagen voor zijn ziekenhuisopname bij hem thuis zijn geweest, blijven thuis in quarantaine. Het overlijden van de 86-jarige man heeft geen gevolgen voor de ‘coronamaatregelen’ die genomen worden in de Hoeksche Waard. ,,Er gelden geen bijzondere aanvullende adviezen.’’

Bekijk hier alle video's over het coronavirus:

 1. Bijzonder: Arjan (57) herdenkt overleden broer en rijdt de Alpe d’HuZes op zijn bakfiets...in een schuur
  PREMIUM
  video

  Bijzonder: Arjan (57) herdenkt overleden broer en rijdt de Alpe d’HuZes op zijn bakfiets...in een schuur

  Sinds de dood van zijn broer Ad (46) is Arjan Leeuwenburgh uit Blaaksedijk verslaafd. Aan zijn racefiets wel te verstaan. Zeven keer op rij deed hij mee aan Alpe d‘HuZes, hét fietsevenement op de Franse Alpentop tegen de slopende ziekte kanker die zijn broertje fataal werd. Door corona gaat zijn jaarlijkse ‘uitlaatklep’, die donderdag verreden zou worden, echter niet door. Tóch bedwingt hij ook dit jaar de Alpenreus: in een boerenschuur op een bakfiets.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

 • Ja (20%)
 • Nee (80%)
1663 stemmen