Volledig scherm
Stemmen tellen in de Hoeksche Waard. © AD

Massaal NEE tegen herindeling Hoeksche Waard

De burgerpeiling in drie van de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard is uitgemond in een massaal ‘nee’ tegen een herindeling. De opkomst was overweldigend, met in alle vijf gemeenten percentages tussen de 80 en 90 procent.

In Cromstrijen stemde meer dan 70 procent tegen de herindeling. Binnenmaas en Korendijk volgden op geringe afstand met een ‘tegen’ van twee derde deel van de inwoners. Dat en de hoge opkomst past precies in het straatje van de gemeenteraden van Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk. Zij willen zelfstandig blijven. 

Met de uitslag van de burgerpeiling in de hand hopen ze extra munitie te hebben bij de Tweede en Eerste Kamer, die de herindeling nog moeten goedkeuren. Provinciale Staten van Zuid-Holland deden dat vorige maand al. 

Inwoners van Oud-Beijerland en Strijen konden niet stemmen, omdat de gemeenteraden daar de fusie toejuichen en een burgerpeiling niet zinvol vinden. De voorstanders van de herindeling verwachten dat de burgerpeiling de landelijke politiek helemaal niet meer beïnvloedt, omdat die alleen nog zou controleren of het proces richting het herindelingsbesluit zorgvuldig is genomen. Dat is het geval, menen zij in navolging van de provincie.

VVD

De inwoners van de Hoeksche Waard stemden gisteravond voor de Tweede Kamer massaal op de VVD. De SGP wist in Korendijk de PVV, in vier gemeenten de nummer twee, voor te blijven.

Persoonlijk succes lag er gisteravond in het verschiet voor de Maasdamse Monica den Boer. Zij stond te midden van het feestgedruis van D66 in Scheveningen. De nummer 20 op de lijst van de democraten is nu eerste reserve van haar partij voor de Tweede Kamer.

Als D66 gaat regeren, kan Den Boer de Kamer in. Zelf blijft de Maasdamse rustig onder dat vooruitzicht. ,,Ik heb natuurlijk een dubbele agenda”, laat ze weten. ,,Dat is niet negatief bedoeld, maar ik moet een bedrijf runnen en tegelijkertijd wil ik paraat staan als potentieel lid van de Tweede Kamer.”

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen