Volledig scherm
Het luchtmeetstation in Strijensas. © Gemeente Strijen

Meetstation in Strijensas blijft nog vijf jaar

Het luchtmeetstation in Strijensas blijft nog zeker vijf jaar staan. Dat heeft de gemeente Strijen besloten. De kosten voor het meetstation komen op het bordje van de provincie Zuid-Holland.

Anderhalf jaar geleden werd het gebouw op verzoek van de gemeente geplaatst om de stoffen in de lucht te meten, als een extra aanvulling op het bestaande meetnet rond industrieterrein Moerdijk.

Burgemeester Jan Waaijer van gemeente Strijen is tevreden met het besluit. ,,De gemeente Strijen - en het dorp Strijensas in het bijzonder - ligt in het effectgebied van het industrieterrein Moerdijk. Door de luchtkwaliteit in Strijensas in de gaten te blijven houden, kan bij onregelmatigheden meteen in actie worden gekomen."

Benzeen

Op het meetstation wordt onder meer de kankerverwekkende stof benzeen gemeten. Cijfers laten zien dat er in de afgelopen periode geen overschrijdingen voor benzeen hebben plaatsgevonden. Door de metingen van het meetstation kan ook het verbod op het varend ontgassen van benzeenhoudende stoffen beter worden gehandhaafd. In het verleden werden veel stankklachten veroorzaakt door tankschepen die op het Hollandsch Diep hun laadruimte ventileerden om te ontgassen.

Het meetstation staat bij de parkeerplaats van het natuurgebied De Oeverlanden en houdt constant de luchtkwaliteit in de gaten. De resultaten zijn 24 uur per dag te volgen via luchtmeetnet.nl.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard