Volledig scherm
File voor de Barendrechtse brug in 1969. © Privéfoto

Met de Barendrechtse brug kreeg ‘de stad invloed op het platteland’

Ons dnaWat kenmerkt de Hoeksche Waard en zijn inwoners? Om die vraag te beantwoorden, neemt deze krant wekelijks iets typisch Hoeksche Waards onder de loep in de rubriek 'Ons dna'. In deze aflevering: de Barendrechtse brug.

Eind negentiende eeuw wilde een aantal plaatselijke politici en notabelen de Hoeksche Waard uit zijn isolement verlossen. Onder aanvoering van de Numansdorpse hoofdonderwijzer Welker voerden zij een politieke strijd voor de aanleg van een brug over de Oude Maas (die ondertussen heeft plaatsgemaakt voor de Heinenoordtunnel).

Geen waarde

Die brug kwam er in het jaar 1888 en kreeg in de volksmond al snel de aanduiding 'Barendrechtse brug'. ,,Misschien vanwege de alliteratie, maar waarschijnlijk omdat de gewone Hoeksche Waarder in die tijd geen enkele waarde hechtte aan een brug", denkt Arco van de Ree. Hij is auteur van het onlangs verschenen boek Baken in het Landschap vol verhalen over de Barendrechtse brug.

In de jaren 30 van de vorige eeuw kwam de handel tussen Rotterdam en de Hoeksche Waard langzaam op gang. Rotterdamse bakkers gingen met hun handel de brug over en zo maakte het eiland kennis met wittebrood. Het werd zo'n succes, dat de plaatselijke bakkers zelf dat brood ook gingen bakken. ,,Het eerste voorbeeld dat de invloed van de stad op het platteland duidelijk zichtbaar maakt", aldus Van de Ree.

Patatje 

De brug mocht eerst van weinig belang zijn voor de Hoeksche Waarder, van lieverlee ging die een steeds grotere rol in het dagelijks leven op het eiland spelen. ,,Een buschauffeur uit Piershil vertelde me op feestdagen soms al in Rotterdam in de file te staan. Passagiers stapten uit en haalden een patatje. Ze hoefden daarna maar een paar honderd meter te lopen om weer in te stappen."

De Barendrechtse brug torende 67 meter boven het landschap uit. Tot de opening van de Euromast in 1960 was de brug het hoogste bouwwerk in de verre omtrek. Van de Ree: ,,Je kon er letterlijk en figuurlijk niet omheen."

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen