Volledig scherm
De vrijwel lege Blauwesteenweg in Westmaas. Normaal gesproken is dit een populaire fietsroute bij scholieren. © QPhoto

Misbruik scholiere is 'ernstig en uitzonderlijk misdrijf'

Het nieuws dat een scholiere uit Westmaas vorige week op weg naar school seksueel is misbruikt en mishandeld, komt hard aan in de Hoeksche Waard. ,,Dit is een ernstig, voor dit gebied uitzonderlijk misdrijf,'' zegt burgemeester André Borgdorff van Binnenmaas, waar Westmaas onder valt.

Quote

Je moet het niet opzoeken. Facebook staat er vol mee

Bezorgde moeder

Tientallen auto's wachtten maandagmiddag de leerlingen op de parkeerplaats van scholengemeenschap Willem van Oranje in Oud-Beijerland op. Dat de Hoeksche Waard te boek staat als één van de veiligste gebieden van Nederland, telt nu even niet.

,,Je moet het niet opzoeken. Facebook staat er vol mee,'' zegt een bezorgde moeder, die haar dochter met de auto ophaalt. De meesten zwijgen echter over het seksueel misbruik en mishandeling van het 18-jarige slachtoffer, langs de onder scholieren populaire fietsroute in Westmaas.

Sfeer
De jonge vrouw deelde haar klas zelf mee wat haar vorige week woensdag is overkomen. Het maakte indruk op de tieners. Ze buigen licht het hoofd als hen wordt gevraagd naar de sfeer op school. Het nieuws over hun schoolgenote heeft er duidelijk ingehakt. Onderling wordt er over gepraat, dat wel. Buiten de schoolmuren blijft het stil. De meesten pakken hun fiets en rijden weg. Tientallen leeftijdsgenoten stappen in een van de wachtende auto's.

Scholieren mijden de Blauwesteenweg in Westmaas. De weg waar op 'normale' schooldagen tal van scholieren op de fiets passeren, is aan het einde van de middag leeg. Enkele auto's die er wel passeren, hebben fietsen in de achterbak liggen en kinderen als passagiers.

Impact
,,Dit verschrikkelijke incident heeft een enorme impact,'' denkt burgemeester Klaas Tigelaar van Oud-Beijerland. ,,In de eerste plaats voor haar en haar familie. Maar ook voor haar vrienden, de school en de omgeving. Dagelijks fietsen honderden leerlingen over dergelijke routes naar de middelbare scholen hier.''

De jonge vrouw heeft zowel medische als psychische hulp aangeboden gekregen. Ze kon maandag haar klasgenoten bijpraten. ,,Er is een hulpteam geformeerd,'' zegt burgemeester André Borgdorff. ,,Zij is in goede handen. Er is ons en de politie alles aan gelegen dat de dader wordt gevonden. Daar hebben we hulp voor nodig. Iedereen die informatie heeft, vragen wij contact op te nemen met de politie.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Beleid OSV Oud-Beijerland leidt tot exit trainer Richard Koutstaal
    PREMIUM

    Beleid OSV Oud-Beijerland leidt tot exit trainer Richard Koutstaal

    Voor Richard Koutstaal zit zijn periode bij OSV Oud-Beijerland er over een paar maanden op. De 51-jarige trainer uit Spijkenisse is bezig aan zijn tweede jaar op sportpark Olympia. In zijn eerste seizoen vierde hij met OSV het kampioenschap in de vierde klasse. Op dit moment nemen de Oud-Beijerlanders plek vier in de derde klasse D in van het zaterdagvoetbal. Daarmee is zijn ploeg nog steeds in de race om, conform de doelstelling, voor het tweede jaar op rij te promoveren.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard