Volledig scherm
Aanvoerder Wesley Koedam stapt van Piershil naar streekgenoot OSV Oud-Beijerland over. © Jan Kok

Mogelijke degradatie een zegen voor Piershil

Het seizoen van Piershil mag liever vandaag dan morgen afgelopen zijn. De club ziet het eerste elftal graag degraderen en het vlaggenschip speelt de competitie met tegenzin uit.

Na de verloren derby van zaterdag tegen Strijen (2-4) was direct lijfsbehoud in 2D voor Piershil definitief onhaalbaar. Maar die laatste hoop was aan de Molendijk sinds de uitwedstrijd vorige maand bij degradatieconcurrent VDL toch al vervlogen. ,,We verloren met 5-2 en toen is er mentaal echt iets geknapt”, zegt aanvoerder Wesley Koedam. ,,Dat voel je wel in de selectie. Sindsdien was eigenlijk het geloof er niet meer dat we het zouden gaan redden. De trainingsopkomst is sterk afgenomen, dat hou je niet tegen. En dat speelt allemaal mee met de resultaten en de plek op de ranglijst.”

Quote

Het geloof dat we het gaan redden is er niet meer

Wesley Koedam

Hoofdzaken die debet zijn aan de teleurstellende prestaties van dit seizoen lepelt Koedam zonder problemen op. ,,Dat we afgelopen zomer te veel kwaliteit hebben ingeleverd, er minder kwaliteit voor hebben teruggekregen, een te smalle selectie hebben overgehouden en dat het vuurtje gewoon op is. Er zijn een paar weken bij geweest dat we alleen op donderdag hebben getraind, omdat we te weinig man hadden om op dinsdag te trainen.”

Leegloop

Want waar spelen de Piershillenaren nog voor? Op een enkeling na waait iedereen komende zomer uit naar andere clubs in en buiten de Hoeksche Waard. Zo vertrekken er acht spelers, onder wie Koedam, naar OSV Oud-Beijerland en twee naar SHO. Ook keert een paar jongens terug naar het Rotterdamse.

,,Je speelt in principe nergens meer voor”, zegt Koedam. ,,Kijk, de club wil liever degraderen en de selectie gaat uit elkaar vallen. Dus ja, het is wel gewoon op. Dit is mijn zesde seizoen bij Piershil. Ik heb hier vijf mooie jaren gehad, altijd om de bovenste plaatsen meegedaan. Dit jaar is helaas geen leuk jaar meer. We hebben als groep wel gezegd tegen elkaar dat we het hier waardig af willen sluiten en proberen ons rechtstreeks te handhaven. Dat is helaas niet gelukt. Dan vertrek je straks toch met een rotgevoel bij Piershil, want dit jaar blijft op de korte termijn wel hangen. Dat is spijtig.”

Met nog twee wedstrijden te spelen, staat Piershil, dat drie punten meer heeft dan hekkensluiter Rhoon, op een nacompetitieplek. Maar om die extra wedstrijd(en) straks ook nog plichtmatig af te werken? ,,Nee, liever niet”, geeft Koedam toe. ,,De spelers willen dat sowieso niet. Zij zijn toe aan vakantie. Ik weet ook niet of we genoeg mensen voor de nacompetitie gaan hebben. Er zijn al een paar jongens die vakanties gepland hebben staan. Het is nu al iedere week hopen dat we elf fitte mensen hebben. Het is gewoon helemaal op. En daarbij: als ik ga voetballen, dan speel ik om te winnen. En als de club heel graag tweedeklasser wil blijven, dan hadden we daar alles voor gedaan. Maar we weten dat de club liever wil degraderen. Dus niemand zit op die nacompetitie te wachten.”

Quote

Het is gewoon helemaal op

Wesley Koedam

Zijn toekomstige club OSV Oud-Beijerland is kampioen van 4H geworden, waardoor Koedam en zijn vrienden waarschijnlijk Piershil volgend seizoen weer tegenkomen. ,,Die kans is vrij groot. Bij Piershil hebben ze een gesprek met zo’n vijftien jongens die het nieuwe eerste elftal moeten gaan vormen. Dus het lijkt erop dat ze nog door kunnen en een eerste elftal op de been kunnen brengen. Daar ben ik wel blij mee. Het zou rot zijn om weg te gaan, als dat het einde van de club zou betekenen.”

Nieuwkomers

Piershil-voorzitter Henk Heikoop moet niet denken aan een langer verblijf in de tweede klasse. ,,Anders moet je andere oplossingen gaan zoeken bij de KNVB, want in de tweede klasse redden we het natuurlijk niet met eigen spelers”, zegt de preses.

Na de verwachte komende leegloop blijft een enkeling van de huidige selectie achter bij Piershil. De voetbalvereniging probeert de selectie aan te vullen met de A-junioren van SJO Korendijk die bij SV Piershil vandaan komen. ,,En we hopen dat er nog een paar spelers binnenkomen die ergens anders niet aan de bak komen en misschien op derde klasse-niveau willen komen spelen”, aldus Heikoop.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard